29 Nisan 2024 Pazartesi

İzmir’de ‘Hristiyanların Birliği İçin Dua Haftası’ Düzenlendi

Her sene Ocak ayında yapılan Hristiyanlığın Birliği için Dua Haftası etkinlikleri, bu sene Covid-19 salgını sebebiyle kiliselerde yapılamadı. Bazı kiliseler günün dua temasına göre, 19 -25 Ocak tarihleri arasında çevrimiçi bir araya geldi. Sadece İzmir’deki farklı mezheplerden Hristiyanlar, Dua haftasının son günü, Hristiyanların Birliği İçin bir araya geldi. Bu yılın konusu ise, Aziz Yuhanna tarafından yazılan: “Sevgimde kalın böylece çok meyve verirsiniz” (Yuhanna 15:11) ayeti oldu.

‘Hristiyanların Birliği İçin Dua Haftası’nın 8 günlük temaları şu şekildeydi:

  1. Gün: Tanrı’nın Çağrısı; Siz beni seçmediniz, ben sizi seçtim. (Yuhanna 15:16a)
  2. Gün: Olgunlaşmaya Dahil Olma; Bende kalın, ben de sizde kalayım. (Yuhanna 15:4a)
  3. Gün: Tek Beden Olma; Sizi sevdiğim gibi birbirinizi sevin. (Yuhanna 15:12b)
  4. Gün: Birlikte Dua Etme;  Artık size kul demiyorum. Çünkü kul efendisinin ne yaptığını bilmez. Size dost dedim. Çünkü Babam’dan bütün işittiklerimi size bildirdim. (Yuhanna 15:15)
  5. Gün: Tanrı’nın Sözü Aracılığıyla Değişime İzin Verme; Size söylediğim sözle siz şimdiden temizsiniz. (Yuhanna 15:3)
  6. Gün: İnsanları Tanrı’ya Çağırma; Gidip meyve veresiniz, meyveniz de kalıcı olsun diye sizi ben atadım. (Yuhanna 15:16b)
  7. Gün: Birlik İçinde Büyüme;  Ben asmayım, siz çubuklarsınız. (Yuhanna 15:5a)
  8. Gün: Tüm Yaratılanlarla Uzlaşma; (Sevgimde kalın böylece çok meyve verirsiniz.” (Yuhanna 15:11)

Santa Maria Kilisesi’nde yapılan son günün teması olanSevincim sizde olsun ve sevinciniz tamamlansın” duası, 25 Ocak 2021 Pazartesi akşamı İzmir Emekli Başepiskoposu Monsenyör Lorenzo Piretto tarafından Türkçe olarak yönetildi.

Duaya, İzmir Katolik Kilisesi’nin Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec, Anglikan Kilisesi Rahibi James Buxton, Yeni Doğuş Protestan Kilisesi Pastörü Naşit Vural, Buca Protestan Baptist Kilisesi Pastör yardımcısı Mete Baydoğan, Alsancak Protestan Işık Kilisesi Pastörü Ali Öztürk ve diğer birkaç kiliseden gelen rahipler katıldı.

Giriş ilahisi ve Monsenyör Piretto’nun başlangıç konuşmasından sonra Peder James genel tema hakkında bir yorum yaptı. Ardından Baptist kilisesinden Mete Baydoğan yorumunu yaptıktan sonra kendisi Aziz Pavlus’un Koloselilere mektubunu okudu.

Diyakon Nikola tarafından Aziz Markos İncil’inden, “Hardal tanesi kadar” kısmı okunmadan önce Bornova Meryem’in Kutsal Adı kilisesinin Başrahibi Peder Apollinaire Bahinde de bir yorumunu paylaştı.

Monsenyör Piretto verdiği vaazında: “Hristiyan kardeşler arasında mükemmel birlik, yalnızca Rab Mesih’in düşüncesine ve duygularına istinaden mümkündür. Bugün duada birleşen bizler, Mesih’in bölünmüş olmadığını hissediyoruz; O bizi kendisine ve yüreğinin duygularına çekmek istiyor. Öyle ki yalnızca O, bizim birliğimizin kaynağı ve nedeni olabilir.

Aziz Markos, İncili’nin bize hatırlattığı gibi, umut içinde yaşamalıyız. İsa’nın anlattığı benzetmede, Allah’ın Krallığı bir hardal tohumu ile karşılaştırılır. Yeryüzündeki tüm tohumların en küçüğüdür; ama ekilir ekilmez büyür. Tüm sebzelerden daha çok büyür ve dalları öylesine büyük olur ki, gökte uçan kuşlar onun gölgesine sığınabilir. Allah’ın her işi böyledir. Kutsal Ruh’un gücüyle gelişir” dedi.

Ardından, Monsenyör Piretto ile diyakon Nikola şefaat duası söylerken katılımcılar tekrarladılar. Dua bittikten sonra Monsenyör Lorenzo, Paskalya mumundan küçük bir mum yaktı ve diğer din adamlarına verdi. Sonra ayine katılan herkes tek tek bir mum alarak Başepiskopostan ateşi aldı ve yerlerine geçerek sessizce dua etti.

Göklerdeki Pederimiz duası ilahi olarak söylendikten ve barış işareti verildikten sonra Monsenyör Lorenzo katılımcıları takdis etti. Girişteki “Kutsal Ruh’a yakarış” ilahisi ve diğer ilahiler, kendi gitarıyla Pastör Naşit tarafından söylendi.

Kapanış duası dışında, farklı tüm cemaatler ayrı ayrı dua ettiler. (Nathalie Ritzmann/SAT-7 TÜRK İzmir)

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Hatay İskenderun’da Palmiye Pazarı

İskenderun’da Bayram Coşkusu Kilise Bahçesine Taştı İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde, geçtiğimiz Pazar günü İsa Mesih’in Yeruşalim’e...

Evrensel Coşku Yaratan “The Chosen” SAT-7’ye Geliyor

SAT-7, uluslararası boyutta başarılı olan The Chosen dizisini yakında platformlarında yayınlanacağını duyurmaktan mutluluk duyuyor. The Chosen, Orta...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi