28 Nisan 2024 Pazar

Kütahya Surp Toros Kilisesi Yok Edildi

Kütahya’daki Surp Toros Kilisesi yıkıldı. Tarihi kilisenin yerinde artık düz bir arazi var.

Surp Toros Kilisesi yıkılmadan önce

Agos Gazetesi’ne bilgi veren yerel kaynaklar, kilisenin yıkıldığı yönündeki duyumlar üzerine bölgeye gittiklerini ve dümdüz bir arazi ile karşılaştıklarını söylediler. 

Kilisenin son olarak bölgedeki bir şahsın mülkiyetine geçtiği biliniyordu. Tahminler yıkımın bu kişinin kararıyla yapıldığı yönünde.

Surp Toros Kilisesi’nin, Sultan Murad zamanında inşa edildiği tahmin ediliyor. Kilise 1603 yılındaki Celali isyanları döneminde yakılsa da kısa süre içerisinde tekrardan inşa edilmiş. Kilisenin üzerinde Aziz Toros’un atının nal izi olduğuna inanılan bir kaya bulunduğunu yazan yazar Arşag Alboyacıyan, “Türk kadınlar bu taşın üzerine oturup, iyileşmek için din görevlilerine kutsal kitap okuturlardı” diye not düşmüş.  

Kilise bir süre sinema salonu, yakın zamana kadar da düğün salonu olarak kullanılmaktaydı. Yapı 27 Ağustos 2019 yılında Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 5407 nolu kararıyla Korunması Gerekli Taşınmaz olarak tescil edilmişti.

Balıkesir’deki Ermeniler ve Surp Toros Kilisesi

1915 öncesi Balıkesir’de 4 bin kadar Ermeni nüfus yaşıyordu. Şehirde üç Ermeni kilisesi ve bunların şemsiyesi altında 3 Ermeni okulu bulunuyordu. Kiliselerden ikisi Ermeni Ortodoks (Surp Asdvadzadzin ve Surp Toros) ve birisi Ermeni Katolik Kilisesiydi (Surp Asdvadzin).

1931 nüfus sayımına göre Kütahya’da sadece 65 Ermeni ve ibadete açık sadece bir Ermeni kilisesi kaldı. Bu sayı 1970’lere kadar İstanbul’a ve yurtdışına göçlerle giderek azaldı, sonrasında ise Kütahya’da Ermeni ve Ermenilere ait kilise binası kalmadı.

Kilise bir süre sinema salonu, yakın zamana kadar da düğün salonu olarak kullanılmaktaydı. Yapı 27 Ağustos 2019’da Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 5407 nolu kararıyla Korunması Gerekli Taşınmaz olarak tescil edilmişti. (Agos, Bianet)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi