29 Nisan 2024 Pazartesi

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Ayini

Bu sene İzmir’deki depremin ardından Aziz Yuhanna Katedrali’nde ilk defa Kutsal Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini ve Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın Son Akşam Yemeği) Ayini gerçekleştirildi.

Çarşamba akşamı İzmir Başepiskoposluğu’nun rahipleri Ayin’e eşlik etmek için İzmir’den, Selçuk Meryem Ana Evi’nden ve Antalya’dan geldiler.

Peygamber Yeşaya’nın Kitabı’ndan Sözler ve Vahiy Kitabı’ndan Sözler okunduktan sonra Katedral’in Rektörü Peder Ugo De Rosa Luka İncil’inden Sözler okudu. 

Monsenyör Martin tüm katılan rahipler ve rahibelere italyanca verdiği vaazında diğer yandan: “…Bugün sizi Rab’be şükretmeye davet ediyorum. Aldığımız paha biçilmez armağan için O’na tüm kalbimizle teşekkür edelim. O’na her gün şükredelim; Tanrı’nın yaptığı şu seçime her gün yeniden hayranlıkla uyanalım: O, her birimizi, zavallı insanları seçti, öyle ki ilahi yaşam inananlara aktarılabilsin…

…Rahiplik bizim mülkümüz değildir. Kendimize mal edilebilecek bir şey değildir. Tanrı’nın halkına, Rab’bi samimi bir yürekle arayan herkese Mesih’in adıyla sunduğumuz hizmet yalnızca budur”  dedi. 

Vaazı bitince Mons. Martin tüm cemaatten rahipler için dua etmesini rica etti ve ardından rahiplik yeminlerinin yenilenmesi ritüelinin sorularını sordu. Rahipler de “Evet, istiyorum” diyerek kabul ettiler.

Sonra Monsenyör Martin, üç rahip aracılığıyla getirilen Kutsal Yağları ilk olarak Hasta Yağını, sonra Katekümen Yağını ve en son Krizma Yağını kutsadı.

Kutsal Perşembe akşamı Mesih İsa’nın Çarmıha gerilmeden önceki gece son Akşam yemeği anılıyor. Türkçe verdiği vaazında Monsenyör Martin: “İsa, şakirtleriyle birlikte gerçek Pesah Bayramı’nı kutlamak istedi. O ihanete uğradığını biliyordu… Şakirtlerine ve hepimize olan sevgisiyle, yemeği paylaşmak ve onlara sevgisini ifade etmek istedi. Onlara sevgisini göstermek için, ayaklarını yıkamak istedi. Son akşam yemeği sırasında, bizi O’nun ıstıraplarına, ölümüne ve dirilişine ortak kılan kutsal gizemleri kurdu… Ayakların yıkanması günahlardan arınmanın sembolüdür. Bu, hizmetin en yüksek örneğidir, çünkü Rab ve Öğretmen olan İsa, öğrencilerine sevgisini göstermek için kendini alçalttı. Verdiği üstün alçakgönüllülük ve sevgi örneği, Hristiyanlar olarak Kilise hayatımızda uygulamamız gereken yoldur” dedi. Ardından Peder Pascal Robert, İngilizce olarak bu akşamın anlamı hakkında kısaca vaaz verdi.


Sonra 5 kişiye “ayak yıkama” ritüeli yapıldı, Başepiskopos ayakları yıkayıp, öptü.

Ayin’den sonra kutsal Efkaristiya, muhafazasından çıkarılıp Ayin alayı ile birlikte Başepiskopos tarafından başka bir yere taşındı ve konulduğu yerin önünde sessizlik içinde tapınma yapıldı.

Ozan Karagöz’ün yönetimindeki Katedral’in harika korosu bu görkemli Ayinlere Türkçe ve Latince ilahileriyle renk kattı. (SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi