27 Nisan 2024 Cumartesi

İzmir’de Mesih İsa’nın Doğuş Bayramı Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedral Bazilikası’nda Noel Bayramı (Mesih İsa’nın Doğuş Bayramı) görkemli şekilde kutlandı.

İzmir Latin Katolik Başepiskoposu Mons. Martin Kmetec tarafından 24 Aralık akşamı yönetilen görkemli Ayin’e, Aziz Yuhanna Katedrali’nin Rektörü Peder Ugo de Rosa, İzmir Başepiskoposluğu’nun Şansölyesi Peder Alessandro Amprino ve Bornova Meryem’in Kutsal Adı Kilisesi’nden Peder Pascal Robert eşlik ettiler. 

Başepiskopos Martin ve gelen rahipler, bir tören alayı içinde önce özel bir dua yapmak için ve ardından beklenen İsa Mesih’i kutsamak için kilisenin arkasında olan kreşe gittiler. Sonra Başepiskopos çocuğu kollarına aldı ve çok görkemli bir şekilde sunağın önüne yerleştirdi.

İsa Mesih’in Doğuşu’nun İlanı İlahi korosu şefi tarafından okunduktan sonra Ayin’e normal zamanlarda olduğu gibi devam edildi. Peder Ugo Aziz Luka tarafından Yazılan Mesih İsa’nın İncil’inden Sözler okudu.

Başepiskopos bu özel gecede verdiği vaazında Mesih’in gelişiyle ilgili üç özellikten bahsetti:

“1-Alçakgönüllülük: Handa kalacak yer yoktu, o dünyaya gizli ve şaşırtıcı bir yolla geldi. Alçakgönüllülük, beden almanın ilk işaretidir. 

Her şeyi yaratan, İnsan aklının ifade edebileceği her şeyden büyük olan Yüce Allah, bir ağılda doğar ve yemliğe yatırılır. Bu olayın yarattığı inanılmaz zıtlığı hayal edebiliyor musunuz?… Bir çocuk hayal edelim, her şeyde başkalarına muhtaç olan, hayatta kalabilmek için başkalarına ihtiyaç duyan bir çocuk. İşte bu hepimizin O’na ulaşabilmesi, O’nu bulabilmesi içindir.

2- Allah’ın gelişinin ikinci özelliği, bizimle olabilmek için seçtiği Yoksulluktur. İsa sıradan bir çocuk olarak, yoksul biri olarak doğar. O yoksulların arasında doğmuştur. Bu iyi haberi yoksullara getirmek içindir. Bizler birçok açıdan yoksuluz. Zayıflıklarımız yüzünden yoksuluz. Başkalarına bağımlıyız. Başkalarına ihtiyacımız var. Tüm varlığımızla Allah’a ihtiyacımız var. Onun varlığını hissetmeye, yakınımızda olduğundan emin olmaya ihtiyacımız var. Allah YOKSULLUK İÇİNDE gelmeyi seçerek, BİZE O’NA KORKMADAN YAKLAŞABİLME OLASILIĞINI SAĞLAMIŞTIR.

3- Sevgi… Bu savunmasız çocuk ile Allah’ın sevgisi, şefkati ve merhameti yansıyor. Eckhart Allah’ın Oğlu’nun beden almasından bahsederken, gözlerinden birini kaybeden karısıyla eşit olabilmek için kendi gözlerinden birini çıkaran koca tasvirini kullanır. Allah bizlere sevgisini göstermek ve bizi kurtarmak için Kendi sonsuz yüceliğinden vazgeçip bizden biri olmuştur.” dedi.

25 Aralık Cumartesi sabahı, Aziz Yuhanna Katedrali her yaştan insanla doluydu. İzmir İtalya Konsolosu Valerio Giorgio Görkemli Ayin’e katıldı. Bu kutlamaya İzmir’in farklı kiliselerinden gelen rahipler de eşlik ettiler. 

Mons. Martin Kmetec günün vaazında: “…O sadece Doğuş’un, Haç’ın, ve Diriliş’in değil, ayrıca Sakramentlerin de Allah’ıdır. Efkaristiya aracılığıyla, Nissalı Aziz Gregorius’un dediği gibi, bizim bedenlerimizle bir olur. 

Bu, kabuklarımızdan çıkmamız için bir teklif olduğu gibi, zırhlarımızdan kurtulmamız ve kendi kendimize yettiğimizi zannetmekten vazgeçmemiz içindir. Bizim yüreklerimiz güvenmek için yaratılmıştır. Bir kimseye güvenme ihtiyacımız var. Sıklıkla, kalplerimiz yalnızca kendimizden daha alçakgönüllü birisinin varlığında kendini açma cesaretini gösterebilir. Asla unutmayalım ki; beşikte var olan Bütünüyle Öteki Olan’dır. Ancak bu çocuk Allah’ı uzak duran veya bir tehdit olarak görmemize engel olur. O’nun varlığına kendimizi açtığımızda özgürlüğümüzden vazgeçmiş olmayız. Bu sayede hayatlarımız ‘yaratılış ile’ bütünleşmiş olacaktır. Evet İmmanuel burada ve o çocukta “Allah bizimle’ dir.” şeklinde konuştu.

Ayin bitince Katedralin bahçesinde sunulan ikram Katolik cemaatinin üyeleri ve de törene katılan birkaç misafir ziyaretçi ile paylaşıldı.

Ozan Karagöz tarafından yönetilen Katedral’in Korosu ve org çalan Serkan Şahin muhteşem şekilde, Latince, Türkçe ve İngilizce dillerinde bu iki görkemli Ayinler’e de renk kattılar. (SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi