5 Mayıs 2024 Pazar

İzmir’de Şükran Ayini “Te Deum” Kutlandı

Aziz Yuhanna Katedrali’nde 31 Aralık Cumartesi günü, İzmir Latin Katolik Kilisesi Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından “Te Deum Ayin” (Seni överiz ey Tanrı!) gerçekleştirildi. Ayine, Katedralin Rektörü Peder Ugo de Rosa ve Curia Şansölyesi Peder Alessandro Amprino törene eşlik ettiler.

Başlangıçta, Başepiskopos aynı gün vefat eden Emeritus Papa 16. Benedicts’in anısını anımsattı ve katılanlara onun için dua etmelerini rica etti. 

Kutsal Kitap’tan Çölde Sayım Bölümü’nden ve Aziz Pavlus’un Galatyalılara Mektubu’ndan sözler okunduktan sonra, Peder Ugo Aziz Luka Tarafından Yazılan Mesih İsa’nın İncil’inden Sözler okudu.

Ardından Monsenyör Martin verdiği vaazında: “Dua etmek, Tanrı’nın huzurunda bazı anlar yaşamak için toplandığımız bu akşam, bizi geriye şükranla bakmaya davet ediyor. Kalbimizde sakladığımız anılarımızı bir araya getirmek istiyoruz. Deneyimlerimizle yüzleşmek istiyoruz: iyi ya da zor. Sonsuz Sevgi olan Tanrı’ya, olduğumuz her şey için teşekkür etmek istiyoruz. Ruhsal olarak büyümemiz için. Sahip olduğumuz olanaklar için. Sakladığımız umut için. Bize ışık veren inanç için. Karşılıksız sevgiyle sevildiğimiz için. 

Geçtiğimiz yılı nasıl görüyoruz? Hayatımız meyve veriyor gibi görünüyor mu? Yoksa zamanımızı, yeteneklerimizi, sağlığımızı boşa mı harcadık? Öte yandan: bu yıl bizim için Tanrı’dan bir armağan, bir fırsat, bir şanstı. Zamanımızı en iyi şekilde değerlendirebildiysek ne mutlu bize. İlişkilerimiz, işimiz ve toplantılarımız için Tanrı’ya şükredelim.

Noel bayramını kutladık, bu kutlamalarda Kurtarıcımızın aramıza gelişini kutladık. Hayatımızdaki her an yeni bir şeyin başlangıcıdır. Yeniliğin kendisi daha iyi ya da daha kötü olabilir. İşte bu nedenle, İsa’nın Işığıyla aydınlanmak için lütuf diliyoruz. Hayatımızdaki her yeni adım daha iyiye doğru olsun diye.

Yarın birbirimize “mutlu yıllar” dileyeceğiz. Birbirimize iyilik ve mutluluk dileceğiz. Belki de en azından biz inananlar birbirimize şöyle demeliyiz: Tanrı’nın yüreğinde yaşamasını diliyorum. Tanrı’nın yaşamlarımızda var olmasını, bizim yüreğimizde var olmasını dilemek, arzu etmek? O umudumuzun kaynağı olsun” dedi.

Ayin sonunda Katedral Korosu şefi aynı zamanda bu törende org çalan Ozan Karagöz Te Deum ilahisini Latince olarak söyledi. Böylece Koro kutlamaya renk kattı.


Te Deum, aslında Te Deum Laudamus isminin anlamını « Seni överiz ey Tanrı » demektir. (Nathalie Ritzmann, SAT-7 TÜRK – İzmir)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi