27 Nisan 2024 Cumartesi

İzmir’de “Tüm Azizler Bayramı” ve “Ölüleri Anma Günü” Ayinleri

30 Ekim Cuma günü İzmir ve çevresini vuran şiddetli depreme rağmen İzmir’de “Tüm Azizler Bayramı” ve “Ölüleri Anma Günü” kutlamaları yapılabildi.

İzmir Karşıyaka Katolik Mezarlığı

1 Kasım Pazar günü öğleden sonra, Karşıyaka Soğukkuyu Katolik Mezarlığında İzmir Latin Katolik Kilisesi’nin Başepiskoposu Monsenyör Lorenzo Piretto tüm Azizlerin Görkemli Bayramını yönetti ve Aziz Yuhanna Katedrali’nin Rahibi Peder Ugo eşlik etti.

Öncelikle kutsal tesbih duası okundu ve mezarlar takdis edildi, ardından Kutsal Ayin italyanca ve türkçe olarak yapıldı.

Vahiy Kitabı’ndan ve Aziz Yuhanna’nın Birinci Mektubu’ndan yapılan okumalardan sonra Peder Ugo İncil’in Matta Kitabı’ndan sözler okudu.

Monsenyör Piretto verdiği vaazında ”Dinlediğimiz İncil metnindeki Mutluluklar Vaazı, sevince ve azizliğe olan bir çağrıdır. Azizlik ve sevinç aynı şeydir. Azizlikte olan kişi, Rab ile de esenlik içindedir ve böylece yüreği sevinç doludur. Mutluluklar metni, gerçek mutluluk yolunu bize gösterir. Bu yol, her türlü şiddeti reddetmektir; adalete susamışlıktır; merhamete susamışlıktır… Zor durumlar geçiriyoruz, ama Rabbe bağlılık gösterirsek, bizi hiçbir şey cesaretsiz kılamaz ve O’nun sevgisinden ayıramaz. Bugünkü Bayram bize hepimizin aziz olmaya çağrıldığını hatırlatıyor” dedi.

Ertesi gün pazartesi 2 Kasım Ölüleri Anma Günü için daha fazla bir kalabalık Karabağlar Paşaköprü Katolik mezarlığında toplandı. İzmir Latin Katolik Kilisesi’nin Başepiskoposu Monsenyör Lorenzo Piretto Ayin’i yönetirken İzmir Kilisesi Genel Vikeri Peder Gabriel Ferone, Aziz Yuhanna Katedrali’nin Rahibi Peder Ugo, Bayraklı Aziz Antuan kilisesinin Rahibi peder Ezio ve başka birkaç rahipler katıldılar.

Kutlama, önceki günkü gibi Kutsal Tesbih duası ve mezarların takdis edilmesi ile başladı ve ardından Kutsal Ayin tekrar italyanca ve türkçe olarak kutlandı.

Makabeler’in ikinci Kitabı’ndan ve Aziz Pavlus’un Romalılar’a Mektubundan yapılan okumalardan sonra Diyakon Nikola İncil’in Aziz Yuhanna tarafından yazılan sözlerinden okudu.

Monsenyör Piretto verdiği vaazında ”Bugün 2 Kasım ve tüm Kasım ayı geleneksel olarak ölüler için dua etmeye adanmıştır. Onlar hayatımızın, tarihimizin bir parçasıdır. Ayrılmaları bizim için acı bir ayrılıktı. Ölüler için dua etmek, ölümün gizemli gerçekliği karşısında umudumuzu yeniden canlandırmaktır… Bu dua aynı zamanda bizi hayatımız üzerinde düşünmeye ve onu neyin değerli kıldığını görmeye davet ediyor… Bugünkü İncil’de Mesih İsa bizi hizmet elbisemizde kalmaya ve lambaları açık tutmaya davet ediyor. Üniformalı olmak, birbirimize, ailemizde, iş yerimizde ve nerede yaşarsak yaşayalım, alçakgönüllülükle hizmet etmektir” özellikle dedi.

Kutsal Ayi’nin son takdisinden sonra, tüm katılımcılar merhumların kurtuluşu ve genel af (endüljans) almak için dualar söylendi.

Nathalie Ritzmann (Sat-7, İzmir)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi