3 Mayıs 2024 Cuma

Kadasetli Patrik II. Sahak Ziyaretçilerini Kabul Etti

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 09 Aralık Perşembe günü bazı kilise vakfı yöneticilerini Patrikhane salonunda kabul etti.

Patrik Hazretleri ilk olarak Kumkapı Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hırant Moskofyan’ın önderliğindeki, Vakıf Yönetim Kurulu temsilcileri ile görüştü.

Ziyaretçiler Vakfın çalışmaları ve çeşitli projeleri hakkında Patrik Hazretleri’ne bilgi vermek ve onun takdislerini almak üzere ziyaret ettiler.

Vakıf yöneticilerinin açıklamalarını dinleyen Patrik Hazretleri, Ermeni toplumu nüfusu açısından kan kaybeden Kumkapı’da, Patriklik Kilisesinin ve Bezciyan Okulunun sürekliliği için yapılan çalışmaları ve bu konuda sarf edilen çabaları memnuniyetle izlediğini söyledi. Ayrıca bu zorlu görevlerinde konuklara, sabırlı olmaları gerektiğini hatırlatarak, teşvik edici sözleriyle faaliyetlerinde başarılar diledi.

Kadasetli Patrik Sahak II. daha sonra Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi Din Görevlisi Kıdemli Peder Drtad Uzunyan’ı ve Kilise Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özçelik’in önderliğindeki yöneticileri kabul etti.

Ziyaretçiler Vakfın çalışmaları ve projeleri hakkında Patrik Hazretleri’ne bilgi vermek, onu kilisenin geleneksel kutlama gününe riyaset etmeye davet etmek ve takdislerini almak üzere ziyaret ettiklerini dile getirdiler.

Patrik Hazretleri, Vakıf yöneticilerinin açıklamalarından eski günlerinden çok şey kaybetmiş olan Gedikpaşa Kilisesi’nin, Harutyun Şanlı’nın vefatıyla çok sarsıldığını, lakin inançlı halkımız sayesinde ısrarla gündemde kaldığını, semtte cemaat üyesi olmasa dahi, sıradan Pazar sabahları bile kilisedeki inançlı kişilerin dua etmekte olmalarının bunun en güzel kanıtı olduğunu söyledi.

Vakıf yöneticilerini dinleyen Patrik Hazretleri, Ermeni toplumu nüfusu açısından çok kan kaybeden Gedikpaşa kilisemizde hala daimi canlılık olduğunu memnuniyetle öğrendi.

Geçtiğimiz günlerde yapılan Harutyun Şanlı’yı anma programı ve bu vesileyle yayınlanan anı kitabının Gedikpaşa Kilisesinin adından söz ettirdiğine de değinen Patrik Hazretleri, bunun yanı sıra, 14 Kasım’da vefat eden müteveffa Başrahip Tatul Anuşyan’ın da yıllarca bu kilisede hizmet ettiğine ve vefatının kırkıncı gününün bu yılki kilise kutlama günü ile örtüştüğüne dikkat çekti ve kendisini bir kez daha duayla andı.

26 Aralık 2021, Pazar sabahı dini törenle Kilise’nin isim günü kutlanacak, akabindeki dualarla kilisenin vaizleri, din görevlileri, hayırseverleri ve emektarları ile, müteveffa Başrahip Tatul Anuşyan da anılacak.

Görüşme Patrik Hazretlerinin konuklara teşvik edici sözleri ve faaliyetlerinde başarılar dilemesi ile son buldu.

Patrik Hazretleri son olarak Beyoğlu kiliseleri vakfı yönetim kurulu başkanı Avukat Simon Çekem’i ve Avukat Lara Medzaduryan’ı kabul etti. Ziyarette Peder Şirvan Mürzyan da hazır bulundu.

Ziyaretçiler Balıkpazarı Surp Yerrortutyun ve Taksim Surp Harutyun Kiliseleri hakkında bilgiler verdiler. Ayrıca sürmekte olan Surp Yerrortutyun Kilisesi onarımı hakkında da son durumu ile ilgili açıklamada bulundular. Patrik Hazretleri’ni önümüzdeki günlerde Esayan Okulu’na davet ettiler.

Patrik Hazretleri, ziyaretçilere pederane tavsiyelerde bulundu ve yapılan davet için teşekkür etti.

Yeni Yıl ve Surp Dzınunt (Kutlu Doğuş) Yortusu hazırlık dönemindeki gelenekselleşmiş yeni yıl ağacı süslemesi için, Patrikhane yemek komisyonu üyeleri 9 Aralık 2021 Perşembe sabahı Patrikhane çatısı altında bir araya geldiler. Komisyon üyeleri uzun bir çalışma sonucu Patrikhane orta katındaki ağacı ve ana girişle büyük merdivenleri süslediler.

Çalışmanın sonunda orta kata inen Patrik Sahak II Hazretleri tüm Ermeni toplumunun evi olan Patrikhane’nin ağacını süslemeye gelerek gönüllü hizmette bulunan konuklara ”hoş geldiniz” dedi. Onların her birini gönülden takdir eden Patrik Hazretleri, Noel ağacı süslemenin Patrikliğin tarihinde bir gelenek olduğunu, ancak salgın şartlarında bu geleneğe geçen yıl ara verildiğini dile getirdi. Müteveffa Patrik Şınorhk Hazretleri döneminden itibaren bu geleneğin olduğunu, Patrikhane çalışanlarının da bu coşkulu faaliyete katıldığını hatırlattı. Salgın şartlarının tamamen kalkmadığını, fakat kısmi hafiflemenin olduğu şu günlerde bu kutsal çatı altında Yeni Yıl ağacının bir kez daha süslenip ışıklandırıldığını söyledi.

Sözlerinin sonunda tüm katılımcıların Yeni Yıl’ını ve Surp Dzınunt yortusunu kutlayan Patrik Hazretleri herkese tanrısal bereketlerle, sağlıklı ve mutlu günlerle dolu bir yeni yıl diledi.

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi