4 Mayıs 2024 Cumartesi

Kanada Başbakanı, Kanada’daki Kiliselerin Saldırıya Uğradığı Şiddet Dalgasını Kınadı

Kanada Gitwangak’taki St. Paul Anglikan Kilisesi yangından kurtulamadı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada’da çok sayıda kilisenin saldırıya uğradığı şiddet dalgasını kınayarak, kiliselerin yakılmasının ‘kabul edilemez ve yanlış’ olduğunu söyledi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau

Kiliselere yapılan saldırıların, yatılı okullarda Yerli çocukların kalıntılarının korkunç keşfine misilleme olduğuna inanılıyor. Yatılı okullar 1800’lerde Yerli insanları Kanada toplumuna zorla asimile etmek için kuruldu. Kanadalı yayıncı CBC’ye göre, 150.000’den fazla First Nations, Métis ve Inuit çocuğu, 1870’lerden 1997’ye kadar okullara gitmeye zorlandı.

Mayıs ayında, 1890’dan 1969’a kadar Katolik Kilisesi’nin himayesinde faaliyet gösteren British Columbia’daki Kamloops Hint Okulu’nda isimsiz mezarlarda gömülü 215 çocuğun kalıntıları bulundu. Son yıllarında, nihayet 1978’de kapanmadan önce federal hükümetin kontrolü altındaydı.

Birkaç hafta sonra Haziran ayında Cowessess First Nation, Saskatchewan’daki başka bir eski yatılı okulun sahasında 751 işaretsiz mezar bulunduğunu söyledi.

Trudeau, keşiflerin “Yerli halkların karşılaştığı sistematik ırkçılık, ayrımcılık ve adaletsizliğin utanç verici bir hatırlatıcısı” olduğunu söyledi.

Katolik olan Başbakan Papa Françesko’yu resmi bir özür dilemeye çağırdı. Kanada Katolik Episkoposlar Konferansı, Papa Françesko’nun bu yıl içinde Kanada Yerli liderleriyle bir özür için görüşeceğini söyledi.

Perşembe gününe denk gelen Kanada Günü, biri Kraliçe Victoria’nın diğeri ise Kraliçe II. Elizabeth’in olmak üzere, iki heykelin saygısızlığa uğrayarak devrilmesine ve bir dizi kiliseye zarar verilmesine şahit oldu.

Britanya Kolumbiyası’ndaki New Hazelton yakınlarındaki bir First Nation köyü olan Gitwangak’ta 108 yaşındaki bir Anglikan Kilisesi de Perşembe gecesi çıkan yangında tamamen yok oldu. Aynı gece Britanya Kolumbiyası’nın Tofino kentindeki bir Anglikan Kilisesi başka bir şüpheli yangında hafif hasar gördü.

Birkaç Katolik kilisesi de son haftalarda yangınlara maruz kaldı ve federal hükümet kiliselerde güvenlik için fon sağlama sözü verdi.

Kanada Günü’nde Alberta eyaletinde on kilisenin kutsallığına saygısızlık edildiği bildirildi. Alberta Başbakanı Jason Kenney, Calgary’de cemaati tamamen mültecilerden oluşan bir Afrika Evanjelik Kilisesi’ni dahil ettiklerini söyledi. Sosyal medya hesabı Twitter üzerinden, ”Bu insanlar, inançlarını barışçıl bir şekilde yaşayabilecekleri umuduyla Kanada’ya geldiler” paylaşımında bulundu.

Gazetecilere konuşan Trudeau, öfkeyi anlayabildiğini ancak kiliselere yönelik şiddet eylemlerinin skandalın cevabı olmadığını belirterek,

“Bazıları bu tür saldırılar sebebiyle travma geçiriyor. Tarihi adaletsizlikler için ortak suçluluğa dayalı nefretin bizi götürdüğü yer burasıdır. Bunun yerine birlik, saygı ve uzlaşma arayalım. Katolik kiliselerine karşı olanlar da dahil olmak üzere ülke genelinde vandalizm ve kundakçılık eylemlerinin görülmesi kabul edilemez ve yanlıştır. Kiliseleri yakmanın aslında yas tutmaya, iyileşmeye ve kederlenmeye ihtiyacı olan insanları gerçekten yas tutabilecekleri, düşünebilecekleri ve destek arayabilecekleri yerlerden mahrum bıraktığını düşünmekten kendimi alamıyorum. Bazı vatandaşlarımıza teselli sağlayabilecek binalara saldırmamalıyız. Ama her birimiz, her gün, hepimizin kolektif olarak sorumlu olduğu nesiller arası korkunç travmayı ve günümüzün acı gerçeklerini yansıtan ileriye doğru bir yol inşa etmek için kendimizi gerçekten yapmamız gereken sıkı çalışmaya adamalıyız” açıklamalarında bulundu. (CT)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi