7 Mayıs 2024 Salı

Katolik Kuruluş, Medyada Cinsiyet Eşitliğini Teşvik Ediyor

Katolik bir kuruluş olan Holy See, dünyada sürdürülebilir barış ve güvenliğin ilerlemesinin büyük ölçüde medyada kadın ve erkeklerin eşit oranda saygı ve destek görmesine bağlı olduğunu belirtti.

Monsenyör Janusz Urbańczyk

Holy See Daimi Temsilcisi Monsenyör Janusz Urbańczyk ve Avusturya’nın Viyana kentindeki uzman kurumlar, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) desteğiyle ‘Medya Özgürlüğü ve Cinsiyet Eşitliği’ konulu toplantıya katıldı. Etkinlik, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamasının ertesi günü gerçekleşti.

Medyanın Kamu Yararına Hizmet Vermesi

Monsenyör Urbańczyk, toplumun gerçeğe, özgürlüğe, adalete ve dayanışmaya dayalı bilgi edinme hakkının olması nedeniyle, Holy See’nin ”medya tarafından sağlanan bilgilerin kamu yararına hizmet verdiğine inandığını” belirtti. Bu nedenle, medya özgürlüğüne destek ve bunun barış ve güvenlik üzerindeki olumlu etkisi, insan onuruna hizmet etme, teşvik etme ve korumada oynadığı role ilişkin ortak bir anlayışa dayanmalıdır.

Monsenyör Urbańczyk, ”medya ve gazetecilerin doğru, objektif ve dengeli bilgi sağlayarak kamu yararına hizmet etme yükümlülüğü olduğunu söyledi. Bu, siyasetçilerin ve uluslararası toplumun gerçeklere dayalı sorumlu kararlar almasına yardımcı olur.

Gazetecilerin bu rolü, çatışma durumlarında oldukça önemlidir” dedi ve ekledi: ‘‘Doğru ve tarafsız habercilik yoluyla, gazeteciler dünyaya resmi veya hükümet bilgilerinin çoğu zaman veremeyeceği çatışmalar hakkında fikir veriyor.’’

Kadın Gazeteciler

Bu bağlamda Monsenyör Urbańczyk, kadın muhabirlere olan ihtiyaç konusunda Papa Françesko’nun sözlerini hatırlattı. Papa, ‘‘Hayatın anlatımında kadınlar çok dikkatli. Kadınlar daha iyi görür ve daha iyi anlar. Çünkü hissetmede daha iyidirler’’ ifadelerinde bulunmuştu.

Monsenyör Urbańczyk, Holy See’nin ve AGİT’in kadın ve erkek eşitliği konusundaki vaatlerini desteklemeye devam edeceğine söz verdi. Bu, medyada kadınlara eşit fırsatların geliştirilmesini ve kadınları, özellikle kadın gazetecileri her türlü şiddetten koruma çabalarını içermekte.

Kadınların Vizyonu ve Duyarlılığı

Holy See yetkilisi, kadın ve erkekler arasındaki eşitliği teşvik etmede ilk adımın, kadınların kültürel, sosyal, politik ve ekonomik yaşamın tüm alanlarına katılımındaki önemin kabul edilmesi olduğunu söyledi.

Monsenyör Urbańczyk, kadınların vizyonu ve duyarlılığının, gerçekliğin daha kapsamlı açıklamasında çoğu zaman anahtar olabileceğini söyleyerek, ‘‘Medyada kadın ve erkekler için eşit saygıyı ve katılımı teşvik etmek, sürdürülebilir barışı ve güvenliği ilerletmek için gerekli ve hayati bir adımdır’’ dedi.

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi