19 Mart 2024 Salı

Katolik, Ortodoks ve Protestan Kiliselerinin Yer Aldığı Köy Harabeye Dönmüş Vaziyette

Hem Katolik hem Ortodoks hem de Protestanlara ait kiliselerin yer aldığı nadir merkezlerden biri olan Süryani köyü Dereiçi (Kıllıt) sırlarıyla toprağa gömülüyor. Tarihi köy ilgisizlikten harabeye dönmüş vaziyette.

Mardin’in Savur İlçesi’ne bağlı Dereiçi (Kıllıt) Köyü tamamı taş evlerden oluşan katıksız bir Süryani köyü. Süryanice anlamı “azalan” olan köy, yaşanan göç ile adından gelen anlamı kaderi oldu.

Dünyada Ortodoks, Katolik, Protestan kiliselerin bir arada nadir görüldüğü merkezlerden biri olan şirin bir köy olan Kıllıt’ın tarihi çok eskilere dayanıyor.

Detaylı bir araştırma yapılmadığı için köyün tarihi sırları toprak altında keşfedilmeyi bekliyor.

Daha önce binlerce kişilik nüfusu olan köy, 1970’li yıllarda verdiği göç ile 8-9 hane kaldı.

Göç eden Süryaniler yaz aylarında köylerine dönerek 3-4 ay kaldıktan sonra tekrar geri gidiyor.

Savur’a 10 km mesafede olan ve tamamıyla taş evlerden oluşan bu eski Süryani köyü, yıllardır bir hayalet köy görünümünde.

Harabeye dönen bazı evlerde oturan aileler var, bazıları ise restore edilip kapısına kilit vurulmuş.

Köyün sokakları çamur deryasına dönmüş. Köyde yaşayan vatandaşlar, yetkililerin köylerine sadece gezmeye geldiğini, ancak köyün sorunlarına çare bulamadığını belirterek, sokakların düzenlenmesini istiyor.

Köyün hemen girişinde bir cami göze çarpıyor. Tamamıyla Süryani olan köyde cami yapıldıktan sonra bir de imam atandı.

Süryani köylüler “Köyün tamamı Süryani. Cami yapılıp imam atandı. Çok sonradan bazı çevre köylerden yerleşen 1-2 Müslüman aile oldu. Onların da kalıp kalmayacağı belli değil” ifadelerini kullanıyor.

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi