26 Nisan 2024 Cuma

Kayıp Metropolitlere ‘Dönüşünüz İçin Dua Ediyoruz’ Paylaşımı

22 Nisan 2013 yılında Suriye’de kaçırılan Antakya Rum Ortodoks Patrikhanesi Halep Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Süryani Ortodoks Kilisesi Halep Metropoliti Yuhanna İbrahim, kayboluşlarının 8’nci yılında hüzünle anılıyorlar.

Suriye’de kaçırılan Metropolitler Pavlus Yazıcı ile Yuhanna İbrahim’den hâlâ haber alınamıyor. Kaçırılmalarının üzerinden geçen 8 yıllık süre içerisinde akıbetleri ile ilgili olarak hiçbir sağlıklı bilgiye ulaşılamazken, hayatta olup olmadıkları da kesin olarak belli değil.

Metropolitlerin kaybolmasının yıldönümü nedeniyle, bazı sosyal medya hesaplarından onlar adına paylaşımlar yapıldı. “8 Sene… {YETER!} Dönüşünüz için dua ediyoruz Seyidne…” şeklinde yapılan paylaşımlarda Pavlus Yazıcı ile Yuhanna İbrahim’in yaşıyor olmaları ve bir an önce bulunarak evlerine dönmeleri konusundaki istek ve arzular dile getirildi.

Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Soru Önergesi Vermişti

Mardin Milletvekili Tuma Çelik, 2013 yılında Türkiye’den çıktıktan sonra Suriye topraklarında kaçırılan ve kendilerinden hala haber alınamayan iki din adamı için, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi hazırlamıştı.

Tuma Çelik soru önergesinde, iki din adamının kaçırılmasına dair tatmin edici bir açıklamanın yapılıp yapılmayacağı, kaçırılan metropolitlerin akıbeti konusunda ulaşılan son veri ve bilgilerin ne olduğuna cevaplar istemişti.

Çelik, açıklamalarında ayrıca; “Her iki Metropolit 22 Nisan 2013’de, yine 2013 yılının başlarında kaçırılan iki Ermeni din adamını kurtarmak için aracılarla görüşmek için Bab’el Hawa sınır kapısından Halep’e doğru giderlerken kaçırıldı. Başta dönemin Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olmak üzere hükümet yetkililerince, kaçırılan din adamlarının sağ olduklarının bilindiği, yakında onlara kavuşulacağı mealinde açıklamalar yapıldı. Ancak bugüne değin akıbetleri hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamadı” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Metropolitlerin kaçırılmasının hemen ardından 2013 yılında da Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu da konuyu Meclis gündemine taşımıştı. Ediboğlu, zamanın Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na ellerinde bilgi olup olmadığını sormuş ancak Davutoğlu ellerinde herhangi bir bilgi olmadığını açıklamıştı.

10’ncu Yuhanna ile 2’nci Efram’dan Ortak Mesaj

Antakya ve Tüm Doğu Rum Ortodoks Kilisesi Patriği 10. Yuhanna Hazretleri ile Antakya Patriği ve Evrensel Süryani Ortodoks Kilisesi’nin Tüm Doğu ve Yüce Başkanı 2. Efram, 8 yıl önce kaybolan metropolitler Pavlus Yazıcı ile Yuhanna İbrahim ile ilgili olarak, ortak bir mesaj yayınladılar. Antakya ve Tüm Doğu Rum Ortodoks Patrikhanesinin resmi sitesinde yayınlanan yazıda şu ifadelere yer verildi;

“22 Nisan 2013’te Halep Episkoposları, Metropolitler Paul Yazigi ve John İbrahim kaçırıldı. Doğu halkının yaşadığı bu trajedi, yalanların gerçeğin yanağında bıraktığı yara izi olmaya devam ediyor. Bugün, kaçırılması insanlığın özünü ihlal eden, en tuhaf vakaları temsil eden bu iki kardeşimizi hatırlıyoruz. Bugün bir insani görevden dönerken kaçırılan iki kardeşimizi anıyoruz. Her zaman Doğu’daki Hıristiyan varlığının sembolü olan iki kardeşimizi hatırlıyoruz. Tüm bunları sekiz yıllık bir dönemde tamir edilmemiş kırık bir kalple hatırlıyoruz.

Bu konuyu, yerel ve uluslararası kamuoyunun önüne koyduk, her kapıyı çaldık. Şu ana kadar bu konuda bir sonuç yok. Hristiyanlar olarak, bugün günah çıkarma farklılıklarına rağmen, birlikte çalışmaya çağrılıyoruz. Bir arada kalmaya çağrılıyoruz.

Bu adam kaçırma; bizi Mesih’te birleştiren şeyin, bizi ayıran tarih çökeltilerinden daha büyük olduğunun en büyük kanıtıdır. Bu adam kaçırma; Hıristiyanlar olarak Doğu’da ortak bir kaderi paylaştığımızın kanıtıdır.

Bir kez daha yineliyoruz ki Doğulu Hıristiyanlar olarak damarlarımızda kan olduğu sürece, Doğu’ya yerleştirildik ve kök saldık. Yalnızca Tanrı’ya yaslanırız ve Dirilişin Efendisine umut bağlarız. Buradayız çünkü iki bin yıldır bizimle birlikte olan Kıyametin Efendisine yaslanıyoruz. O’nun sonsuza dek bizimle olacağına inanıyoruz. O’nunla birlikte dirileceğiz ve diriltileceğiz!” (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi