29 Nisan 2024 Pazartesi

Kutsal Arife Ayini İzmir’de Kutlandı

İzmir Aziz Yuhanna Katedral Bazilikası’nda Noel (Mesih İsa’nın Doğuşu Bayramı) görkemli şekilde kalabalık katılımcı eşliğinde kutlandı.

24 Aralık Pazar akşamı saat 21.00’de İzmir Latin Katolik Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetilen görkemli Ayin’e,  Aziz Yuhanna Katedrali’nin Rektörü Peder Dariusz Bialkowski, İzmir Başepiskoposluğu Şansölyesi Peder Alessandro Amprino, Bornova Meryem’in Kutsal Adı Kilisesi’nden Peder Pascal Robert ve Göztepe Notre-Dame de Lourdes Kilisesi’nden Peder Ireneusz Bochinsky eşlik ettiler.

İsa Mesih’in Doğuşu’nun İlanı okunurken, Monsenyör Martin sunağın örtülü kumaşı ile kapalı olan Bebek İsa Mesih’in bulunduğu yemlik önünde durdu. Ardından Başepiskopos diz çökerek örtüyü kaldırdı ve onu tütsüleyerek hürmet gösterdi.

Peygamber Yeşaya’nın Kitabı’ndan ve Aziz Pavlus’un Titus’a Mektubu’ndan Sözler okunduktan sonra; Peder Dariusz Aziz Luka tarafından Yazılan Mesih İsa’nın İncil’inden Sözler okudu.

Başepiskopos verdiği vaazında Mesih’in gelişiyle ilgili olarak: “Bu doğumda bugün bana dokunabilecek bir şey var mı? Yetişkin Mesih’in sözlerini ve eylemlerini düşünmektense Noel sevincinden payıma düşenle yetinmeli miyim?…

…Bu gece Noel’i kutluyoruz. Bir yandan, bu gece bizim için neşe doludur. Işıkla doludur. Ama acı çekenlerin gecesini de unutmayalım. Bombaların altındaki geceyi. Ailesi olmayan her insanın gecesini, evi olmayan her insanın gecesini. Ebeveynleri olmayan çocukların gecesini. Bu gece bize aynı zamanda insan varlığının gecesini de hatırlatıyor. O bu geceye geldi. Bu insani varoluşu paylaşmak için geldi. Bu teselliye tanıklık etmemiz lazım. Bizim Hristiyan yaşamımız ve tanıklığımız aracılığıyla, Tanrı acı çekenlerin gecesinde kendini var edebilir. Meryem ve Yusuf’un geceleyecek yerleri yoktu, bu yüzden bir yemliğe sığındılar. Ve orada, en büyük yoksulluk içinde, insan bedeni alan Tanrı’nın Oğlu dünya yaşamına doğdu. Yemliğin karanlık yeri, hayvanların yeri, kalplerimizin gecesini ifade eder. Burası varoluşumuzun yeniliğinin gerçekleştiği yerdir. Kalbimizin yemliği içsel yenilenmemizin yeri haline gelebilir. Kalbimiz bir ışık ve umut yeri haline gelebilir. Eğer kalbimiz ışıkta olursa, tüm yaşamımız da ışıkta olacaktır. Bu Noel ışığı gecemizi aydınlatsın. Kalplerimizin karanlığını aydınlatsın” dedi.

Sonra Peder Pascal İngilizce olarak vaaz verdi.

Başepiskopos ve gelen rahipler, bir tören alayı ile Bebek Mesih İsa’yı kreşe (Kutsal Doğuş Sahnesi) getirdiler ve yemliğe yerleştirdiler. Ardından Başepiskopos diz çökerek bebeği öptü, sonra onu takdis etti ve kısa bir zaman önünde sessizce kaldı.

Katedral görevlisi Mesut Kalaycı, Katedral cemaatinden Ann Gogerty ile birlikte ilahilerle  ve  çaldığı org eşliğinde Yasemin Perşembe bu bayrama çok güzel bir renk kattılar.

Kalabalıklarla dolu olan diğer İzmir kiliselerinde de Mesih İsa’nın Doğuşu çok görkemli şekilde kutlandı.

 (Sat-7 TÜRK/İzmir, Nathalie Ritzmann)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi