19 Mart 2024 Salı

Lübnan Meclisi Hıristiyan cumhurbaşkanı seçmeye hazırlanıyor

LEBANON-POLITICSLübnan meclisi, görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’ın yerine yeni ismi belirlemek için çarşamba günü toplanacak. Henüz herhangi bir aday üzerinde uzlaşı sağlanamadı.

Cumhurbaşkanlığı için şu ana kadar sadece Lübnan Güçleri Partisi lideri Semir Caca adaylığını açıkladı. Eski Başbakan Saad Hariri’nin liderliğini yaptığı 14 Mart Hareketi Caca’yı desteklediğini duyurdu. Hizbullah üyesi Devlet Bakanı Muhammed Feniş ise Caca’nın adaylığını eleştirerek, bu makamın temiz ulusal geçmiş taşıyan insanlara layık olduğunu söyledi.

Herhangi bir adayın ilk turda cumhurbaşkanı olarak seçilebilmesi için 128 sandalyeli Lübnan meclisinin üçte ikisinin oyu gerekiyor. Diğer turlarda seçilmek için ise salt çoğunluk yeterli. Lübnan’da cumhurbaşkanı Hıristiyan adaylar arasından seçiliyor. Seçim meclis tarafından gizli oylamayla yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için adayların resmi başvuruda bulunması gerekmiyor. Lübnan meclisi resmi olarak adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de cumhurbaşkanı olarak seçebiliyor.

Yasal prosedüre göre cumhurbaşkanlığı seçimi için meclisin cumhurbaşkanını 25 Mayıs’a kadar seçmesi gerekiyor. Bu tarihe kadar yeni cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda, yetkilerini Temam Selam başkanlığındaki hükümet yürütecek.Kanun uyarınca boşluk oluşmaması için mevcut cumhurbaşkanının görev süresinin bitiminden önce yenisinin belirlenmesi gerekiyor.

Şu anki Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’ın görev süresi mayıs ayının sonunda tamamlanıyor. Ülkede altı yıl için seçilen cumhurbaşkanlarının görev süresi uzatılamıyor.Lübnan meclisinde Hizbullah ve ortaklarıyla, onların muhalifi olan 14 Mart Hareketi’nin sandalye sayıları birbirine çok yakın. Seçimin sonucunu yaklaşık 10 kişiden oluşan, Dürzi lider Velid Canbolat’ın grubu ve bağımsızların oylarının belirlemesi bekleniyor.

Adaylık için adı geçenler

Uzmanlar Hıristiyanlar arasında cumhurbaşkanlığı için en güçlü iki isimin Caca ve Lübnan ordusunun eski komutanı General Mişel Aun olduğunu söylüyor. Hizbullah’ın başını çektiği 8 Mart Bloğu ise Mişel Aun’u destekliyor. İki isim arasında iç savaş günlerinden kalma bir gerginlik var. O dönemde Avn komutasındaki Lübnan ordusuyla Caca komutasındaki Hıristiyan falanjistler arasında meydana gelen çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Cumhurbaşkanlığı için ismi Lübnan medyasında adı geçen diğer isimler ise, eski Cumhurbaşkanı Emin Cumeyil, Milletvekili Butros Harb, Robert Ganim ve Süleymen Ferenciye.

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi