26 Nisan 2024 Cuma

Markar Esayan Hayatını Kaybetti

AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan hayatını kaybetti. Geçtiğimiz yıl mide kanseri tedavisi gören Esayan, hastalığının metastaz yapması üzerine evinde tedavi görüyordu. Esayan 51 yaşındaydı.

Esayan’ın hayatını kaybettiği Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından Twitter’dan yaptığı “Sevgili Markar Esayan’ı kaybettik. Başımız sağ olsun. Bu ülkenin yetiştirdiği güzel insanlardan biriydi. Ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyorum” paylaşımıyla duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise sosyal medyadan paylaştığı başsağlığı mesajında “AK Parti MKYK üyemiz, İstanbul Milletvekilimiz, sevgili kardeşim Markar Esayan’ın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Müteveffa Markar kardeşimizin ailesine, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Ülkemiz siyasetine ve demokrasimize yaptığı katkıları hiçbir zaman unutmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı muhabirinin ulaştığı Ermeni Vakıflar Birliği Başkanı Bedros Şirinoğlu, Esayan’ın dürüst ve çalışkan biri olduğunu söyledi. Şirinoğlu, “AK Parti’ye gönülden bağlıydı ve partisiyle ilgili hiçbir toplantıyı kaçırmazdı. Çok iyi niyetli ve vatanseverdi. Kendisiyle çok sık görüşürdük. Mide kanseri oldu, epey zaman hastalıkla mücadele etti maalesef hastalık vücudu sardı ve kendisini kaybettik. Cemaat olarak çok üzgünüz. Devletine milletine bağlı bir arkadaştı” açıklamasında bulundu.

Patrik Sahak II’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Başsağlığı Mektubu

Bilindiği üzere. AK Parti İstanbul Milletvekili ve aydınlarımızdan Markar Esayan 16 Ekim 2020, cuma akşamüstü sevenlerini yasa boğarak tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yummuştur. Bu vesileyle Patrik Sahak II Hazretleri, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’ye bir başsağlığı mesajı göndermiş bulunmaktadır. Uğurlama töreni ile ilgili bilgiler ayrıca aktarılacaktır.

Markar Esayan

4 Şubat 1969 İstanbul doğumlu olan Markar Esayan, İlkokulu Bomonti Mıhitaryan, liseyi ise Özel Getronagan Ermeni Erkek Lisesi’nde okudu. 1995 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi lisans eğitimini tamamladı. Yüksek lisansını Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler bölümünde yaptı. Master tezi “19. Yüzyıl Ermeni Gerçekçi Edebiyatı’nda Sınıf Çatışmaları, Burjuvazinin Doğuşu ve Modernite” başlığını taşıyan ve alanında bir ilk olan konuyu kapsıyordu. 1997 yılından beri aralıklarla yazdığı Agos Gazetesi’nde 2001 yılından itibaren Hrant Dink’in davetiyle ”Dar Kapı” başlığı altında köşe yazıları kaleme almaya başladı. Esayan birçok sivil toplum örgütünde çeşitli projelerde çalıştı ve danışmanlık hizmeti verdi. Hrant Dink’in 19 Ocak 2007 tarihinde elim bir suikasta gitmesiyle Dink sonrası Agos’un yayın hayatına devam edebilmesi adına Etyen Mahçupyan ile birlikte çalıştı. Dink’in birinci ölüm yıldönümünden sonra Agos’tan ayrıldı. Bir süre sonra yazılarına da son verdi. 2008 yılı baharından itibaren ise, Taraf gazetesinde çalışmaya başladı.”Arada” başlığı altında köşe yazıları yazmayı sürdürdü. 15 Aralık 2012 tarihinde gazete yayın yönetmen ve yardımcısının ani ayrılığından itibaren gazetenin geçici yayın yönetmenliğini üstlendi. Daha sonra Oral Çalışlar ile birlikte, 25 Nisan 2013 tarihine kadar görevini sürdürdü. 2013 yazından itibaren Yeni Şafak ve Daily Sabah gazetelerinde, Serbestiyet ve Turkey Agenda internet sitelerinde köşe yazmaya devam etti.
Aynı zamanda edebiyatçı olan yazarın ilk romanı, ”Şimdinin Dar Odası” 2004 İnkılâp Kitabevi Büyük Ödülü’nü kazandı ve 2005 yılında okuyucuya ulaştı. İkinci ve ilk romanın devamı olan romanı “Karşılaşma” ise Ekim 2007’de okuruyla buluştu. Üçüncü romanı Jerusalem ise 2011 yılında Timaş yayınevinden çıktı.
Markar Esayan İngilizce ve Ermenice dillerini konuşup yazabilmekteydi. (SAT-7 TÜRK/SG)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi