5 Mayıs 2024 Pazar

Mısır’da Antik Hristiyan Kalıntıları Keşfedildi

Mısır’da keşfedilen antik Hristiyan kalıntıları ‘manastır yaşamının doğasını’ ortaya koyuyor.

Arkeologlar, keşişlerin hücrelerini ve kiliselerini MS 4. yüzyıldan kalma İncil yazıtlarıyla gün ışığına çıkardı.

Mısır eski eserler bakanlığı, bir Fransız-Norveç arkeoloji ekibinin Mısır’ın Batı Çölü’nde yeni Hıristiyan kalıntıları keşfettiğini ve MS 5. yüzyılda bölgedeki manastır yaşamını ortaya çıkardığını söyledi.

Cumartesi günü yapılan açıklamada, “Fransız-Norveç misyonu, Bahariya Vahası’ndaki Tal Ganoub Qasr al-Agouz sahasında üçüncü kazı kampanyası sırasında bazalttan, diğerleri ana kayaya kazınmış ve bazıları kerpiçten yapılmış birkaç bina keşfetti” dedi.

Bakanlığın İslami, Kıpti ve Yahudi Eski Eserler Başkanı Osama Talaat, kompleksin, “duvarlarında Kıpti çağrışımları olan grafiti ve sembollerin bulunduğu üç kilise ve keşiş hücresinin kalıntılarını içeren altı bölümden” oluştuğunu söyledi.

Misyon başkanı Victor Ghica, açıklamaya göre 2020 yılında, “ana kayaya kazınmış 19 yapı ve bir kilise” keşfedildiğini söyledi.

Ghica, kilisenin duvarlarının “bölgedeki manastır yaşamının doğasını” ortaya çıkaran Yunanca, “dini yazıtlar” ve İncil bölümleriyle süslendiğini söyledi.

Bu, MS 5. yüzyıldan beri orada keşişlerin bulunduğunu açıkça gösterdi, diye ekledi.

Görevden sorumlu Fransız Doğu Arkeolojisi Enstitüsü’ne göre, başkent Kahire’nin güneybatısındaki çölde bulunan uzak bölge, dördüncü ila sekizinci yüzyıllar arasında işgal edilmişti ve beşinci ve altıncı yüzyıllarda muhtemelen bir faaliyet zirvesi vardı.

Kahire, 2011 ayaklanmasından koronavirüs salgınına kadar çok sayıda darbe alan bir sektör olan turizmi teşvik etme ümidiyle son aylarda birkaç büyük yeni arkeolojik keşif duyurdu. (theguardian)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi