fbpx
18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ortodoks Kilisesi Patriği Gözaltında Hayatını Kaybetti

Son altı yılını inancı nedeniyle gözaltında geçiren Eritre Ortodoks Kilisesi’nin lideri Abune Antonios, 94 yaşında hayatını kaybetti. 

Halkına dini baskı uygulayan Doğu Afrika’da bir ülke olan Eritre, Hristiyanlar için dünyanın en zor ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Patrik Abune Antonios, rahiplerin tutuklanmasını protesto etmesi ve hükümetin binlerce kilise üyesini aforoz etmesi talebini reddetmesi nedeniyle 2006 yılında gözaltına alındı. Hükümet baskıları karşısında cesareti nedeniyle yıllarca esaret altında yaşadı.

Yetkililer, Patrik Antonios’u yıllar içinde farklı yerde gözaltında tuttu ve ailesiyle veya diğer kilise yetkilileriyle iletişim kurmasını engelledi. Yetkililer Patriğin 2017’de Asmara’da görünmesine izin verdi, ancak kamuoyuna veya Hristiyanlara açıklama yapmasına izin vermedi. 

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF), yıllarca Patrik Antonios’un serbest bırakılmasını savundu ve tutukluluğu hakkında farkındalık yarattı. Komisyon Üyesi James Carr, Patrik Antonios’un davasıyla özel olarak ilgilendi. 

Vefatı nedeniyle üzgün olan Carr, Eritre hükümetinin dini lidere yönelik kötü muameleden sorumlu tutulması çağrısında bulundu. Carr, ‘‘Yetkililer, gözaltındaki Hristiyanlara kötü muameleden sorumlu tutulmalı. Kişinin inancı veya faaliyetleri nedeniyle yaşamının sonuna kadar gözaltında tutulması kabul edilemez. Eritre hükümeti bundan daha iyisini yapmalı’’ dedi.

Maalesef, Eritre hükümeti inanç özgürlüğünü yok saymaktadır. Düşünce mahkûmlarının zaman zaman serbest bırakıldığı ülkede, Hristiyanlar çok zor koşullarla yüzleşiyor. Esir kamplarından kurtulanlar, yaşadıkları korkunç zulümleri bildirdi.

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu 2021 raporunda, Eritre’yi inanç özgürlüğünü ciddi şekilde ihlal etmesi nedeniyle ‘Özel Endişe Ülkesi’ olarak listeledi. (persecution)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi