6 Mayıs 2024 Pazartesi

Papa Françesko: ‘‘Hristiyanların, İbadete Daha Fazla Zaman Ayırması Gerekiyor’’

Papa Françesko, Epifani Bayramı (Vaftiz Bayramı) vesilesiyle yaptığı konuşmasında, Yıldız bilimciler örneğini vererek ”Rab’bi nasıl düşüneceğimizi daha da iyi öğrenmemiz gerekiyor” dedi.

Papa Françesko, Epifani Ayininde ‘‘Günümüzde, hem bireysel hem de topluluklar olarak ibadete daha fazla zaman ayırmamız gerekiyor. Bebek İsa’ya tapınmak için Beytlehem’e gelen Yıldız bilimciler örneğini izleyerek Rabbi nasıl düşüneceğimizi daha da iyi öğrenmemiz gerekiyor. Onlar gibi diz çökerek Tanrı’ya tapınmak istiyoruz’’ dedi.

Papa, Rab’be tapınmanın ne anlama geldiğini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilecek üç eyleme odaklandı: ‘Gözlerimizi kaldırmak, yolculuğa çıkmak ve görmek’

Gözlerimizi Kaldırmak

Öncelikle İsrail halkını sürgünden döndükten sonra, devam eden sorunlara rağmen gözlerini kaldırmaya ve çevrelerine bakmaya teşvik eden peygamber Yeşaya’dan alıntı yapıldı. Papa Françesko, ‘‘Etrafa bakılmasına yönelik bu peygamberlik çağrısı, zorlukları ve sıkıntıları görmezden gelmek anlamına gelmez. Aksine, Tanrı’nın sıkıntılarımızın farkında olduğunun, dualarımızı işittiğinin ve gözyaşlarımıza kayıtsız kalmadığının farkında olarak sorunlara ve kaygılara yeni bir bakış açısıyla bakmamıza olanak sağlar’’ ifadelerinde bulundu.

Papa, bu yaklaşımın Tanrı’ya daima güvenmeye davet olduğunu ve minnettar bir yürekle sonuçlanacağını belirterek, ‘‘Gözlerimizi Tanrı’ya kaldırdığımızda sorunlarımız ortadan kalkmaz, ancak Rabbin bize onlarla başa çıkma gücünü verdiğinden emin oluruz. Minnettarlık ve güvene dayalı sevinç, içimizde Rabbe ibadet etme arzusunu uyandırır’’ dedi.

Yolculuğa Çıkmak

Papa Françesko, yıldız bilimcilerin Beytlehem’de İsa Mesih’e tapınmadan önce uzun bir yolculuğa çıkmaları gerektiğine dikkat çekti. Papa, ‘‘Yolculuk, her zaman bir değişiklik içerir. Bizlerin yaşam yolculuğu da birçok değişikliği, hatta deneyim olarak kabul edilebilecek hata ve başarısızlıkları içerir. Zamanla yaşamın zorlukları kalplerimizi arındırmaya yardımcı olur, onları daha alçakgönüllü ve dolayısıyla Tanrı’ya daha açık hale getirir. Yaşadığımız zorluklarda cesaretimizin kırılması yerine, onları Rab’de ilerleme için fırsat haline dönüştürmeliyiz. Bakışlarımızı Rab’be odaklayarak, yenilenmiş bir sevinçle gereken gücü bulacağız’’ dedi.

Görmek

Yıldız bilimciler, Beytlehem’e vardıklarında bebek İsa’yı annesi Meryem ile birlikte gördüklerinde yere kapanarak O’na tapındılar. Papa Françesko bunun ne kadar dikkat çekici olduğunun altını çizerek, ‘‘Tapınma, hükümdarlara ve yüksek rütbeli kişilere yönelik bir saygı eylemiydi. Yıldız bilimciler, İsa Mesih’in Yahudilerin Kralı olduğunu bildiği halde, o an sadece yoksul bebek İsa’yı ve annesini gördüler. Görünenin ötesini görebildiler’’ dedi. Papa, Rab’be tapınabilmemiz için bizlerin de görünenlerin ötesini görebilmemiz gerektiğini söyledi.

Teolojik Gerçekçilik

Yıldız bilimciler Papa’nın ‘teolojik gerçekçilik’ olarak tanımladığı bir yaklaşımla olaylara farklı baktı. ‘Nesnel gerçekliği algılamanın bir yolu, görüneni aşan ve Rab 2be ibadet etmeyi mümkün kılan ‘görme’ yolu veya çevresel faktörlerden etkilenmeyen ancak her durumda gerçekten önemli olan şeyleri arayan görmenin bir yolu’ olarak tanımlanabilir.

Papa Françesko, ‘‘Hayatlarımızda O’nun sevgi planını tüm insanlığa gösterme çabasında olursak, Rab bizleri gerçek tapınanlar yapabilir’’ diyerek konuşmasını tamamladı. (vaticannews)

Sudan’da Üç Genç, İnançları için Yaşamlarını Tehlikeye Attı

Sudan'da üç genç, İsa Mesih’i  takip etmek için yaşamlarını tehlikeye attı. Uluslararası Hristiyan Kurumu'nun (ICC) desteğiyle üniversiteden...

İskenderun’da “Kutsal Cuma” Ayini

Paskalya Bayramı Öncesinde “Kutsal Elem Haftası”nın son ritüeli olan “Kutsal Cuma” Ayini, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde oldukça...

Kilise Lideri Sabah Ayini Sırasında Saldırıya Uğradı

Kilise lideri Paul Khwi Shane Aung, 12 Nisan'da Myanmar'ın Kachin eyaletinde düzenlenen sabah ayini sırasında saldırıya uğradı. 40...

Fulani Militanlarının Terörist Olarak Tanınması İstendi

Nijerya'nın Plateau eyaletinin Bokkos Yerel Yönetim Bölgesi'nde yerel halkı, yaklaşık on yıl boyunca Fulani militanlarının zulmüne maruz...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi