8 Mayıs 2024 Çarşamba

Papa, Kore Yarımadası’nı Bölen Anlaşmazlığın Bitmesi İçin Yardımcı Olacak

Vatikan Din Adamları Cemaati’nin ruhani meclis kurulu başkanı olan Güney Koreli başepiskopos, Papa Françesko’nun Kuzey Kore’ye ziyaretinin pek olası görünmemesine rağmen, Kore Yarımadası’nı bölen anlaşmasızlığın üstesinden gelinmesi için yardımcı olacağını söyledi.

Başepiskopos Lazarus You Heung-sik

Başepiskopos Lazarus You Heung-sik, ‘‘Çok az umut var gibi görünüyor, ancak her şeye gücü yeten Tanrı’ya iman ettiğimiz için, dua ederek barışı teşvik etmek için faydalı olabilecek her şeyi memnuniyetle karşılamaya çalışıyorum’’ dedi.

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi başkanı Park Jie-won’un Güney Kore, Mokpo’daki bir bazilikada ayine katıldığı, Güney Kore Episkoposlar Konferansı Başkanı Başepiskopos Hyginus Kim Hee-joong ve Başepiskopos Alfred Xuereb ile Papa Françesko’nun olası Kuzey Kore ziyaretini görüşmek üzere bir araya geleceği bildirildi. Fides, açıklamanın birkaç yerel kaynakla doğrulandığını söyledi.

Mokpo’yu temsilen parlamentoya seçilen Park, Temmuz 2020’de Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi başkanı oldu. Fides, Kim Dae-jung’un sekreteri olarak görev yapan Park’ın 2000 yılında Kuzey Kore lideri Kim Jong Il ile Pyongyang’da gerçekleşen görüşmenin düzenlenmesinde kilit rol oynadığını bildirdi.

Vietnamlı bir rahip ve Fides direktörü olan Conventual Fransisken pederi Dinh Anh Nhue Nguyen, ‘‘Tüm Koreli inanlılarla birlikte, Tanrı’nın izniyle Papa Françesko’nun yeni bir barış dönemini başlatmak için Kuzey Kore’yi ziyaret etmesini diliyoruz. Papa’nın ziyareti tüm yarımada için bir lütuf ve bereket anı olacaktır’’ dedi. 

Vatikan Basın Ofisi, şimdilik kesinleşen tek papalık gezisinin Eylül ayında Macaristan ve Slovakya’ya yapılacak ziyaret olduğunu söyledi. Başepiskopos You, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in Ekim 2018’de Vatikan’da Papa Françesko ile bir araya geldiğinde, Papa’nın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un tarafından başkent Pyongyang’a davet edildiğini hatırlattı.

Başepiskopos You, ‘‘Pyongyang yetkililerinden resmi bir davet alan Papa Françesko, Kuzey Kore’yi ziyaret edebileceğini söyledi. Haberi aldığım günden bu yana Papa’nın Kuzey Kore ziyaretinin gerçekleşmesi için sürekli dua ediyorum. Kore Yarımadası’nda devam eden çatışma, günümüz insanlığının en büyük acılarından biri. Güney ve Kuzey arasında ‘Tarafsız Bölge’ olarak adlandırılan yerin ironik bir şekilde dünyanın en kalabalık askeri bölgesi olması önemli bir durum. Kuzey Kore’ye papalık ziyareti, biz Korelilerin diyalog kurması ve birbirimizi daha iyi anlaması için dönüm noktası olabilir. Papa Françesko’nun arabuluculuğu, yarımadanın iki bölgesi arasında yıllarca süren çatışmalara son vermek için uygun bir fırsat olabilir. Küçük bir umut ışığının karşılıklı anlayışa açılması ve mevcut gerilimin üstesinden gelinmesi umuduyla dua ediyorum’’ açıklamasında bulundu (cruxnow)

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi