26 Nisan 2024 Cuma

Peder Bertogli’nin 35 Yıllık Antakya Görevi Sona Erdi

Antakya’ya Hüzünlü Veda

İstanbul Yeşilköy Kilisesine atanan Antakya Katolik Kilisesi Pederi Domenico Valentino Bertogli, Antakya’daki son ayinini gerçekleştirdi.

Tam 35 yıldır Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da Latin Katolik Kilisesi’nde görev yapan ve cemaat üyeleriyle adeta aile olan 86 yaşındaki Peder Domenico Bertogli, gerçekleştirdiği son ayinde oldukça duygulu anlar yaşarken, cemaat üyelerini de duygulandırdı. 

Antakya Katolik Kilisesi’nde gerçekleştirilen ayine, Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Şansölyesi Peder Antuan Ilgıt, Antakya Katolik Kilisesi Pederi Fransua Dondu, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Pederleri Can Dellüller ve Pavlus Orduluoğlu ile diğer mezhep ve kiliselerden de din adamları eşlik etti.

Antakya, İskenderun ve Mersin’den cemaat üyelerinin katılım gösterdiği ayinde bir konuşma yapan Peder Domenico Bertogli; “Biz bugün burada Allah’a teşekkür etmek için toplandık. Senelerce burada yaşadım. Elimden ne geldiyse yaptım ve bugün herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Oldukça duygulu ve heyecanlı olduğu gözlerden kaçmayan Bertogli, cemaat üyelerine de yıllar boyunca kendisine verdikleri destekten ötürü teşekkür etti. 

Daha sonra söz alan Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Şansölyesi Antuan Ilgıt ise Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Paolo Bizzeti’nin İtalya’da olması nedeniyle törene katılamadığını ifade ederken, Bizzeti tarafından kaleme alınmış olan mektubu, bu özel törende paylaştı. Bizzeti’nin mektubunda şu ifadeler yer aldı;

Yaptıklarınız Hafızalarda ve Kalplerde Kalacak

Çok sevgili Peder Domenico, sizinle bundan yaklaşık 30 sene evvel tanışmıştık ve o anda hemen şöyle düşündüğümü çok iyi hatırlıyorum… İşte nihayet Türkiye’deki Katolik Kilisesi’nin bugünkü ihtiyacına uygun bir misyoner ve bir mahalli kilise! Bu nedenle hem insan hem de maddi yardım göndererek, aynı zamanda da değerli müjdeleme ve ekümenizm çalışmalarınızı tanıtarak sizi her zaman desteklemek, cesaretlendirmek suretiyle çeşitli şekillerde yardımcı olmaktan da geri kalmadım.

Varlığınız ve başardıklarınız, sizi her zaman sevgiyle çağırdığım gibi bir “Patrik” yaptı. Şimdi saygıdeğer bir yaşa ulaştınız ve üstleriniz haklı olarak bir değişiklik zamanının geldiğini düşündüler. Nitekim o zaman, kaçınılmaz hepimiz için gelecektir. Ancak yaptıklarınız hiç kuşkusuz herkesin hafızasında ve kalbinde kalacaktır.

Size Rabbin sizi çağıracağı yerde Krallığı için verimli bir şekilde, bilhassa da dua ederek hizmet edeceğiniz daha nice uzun yıllar temenni ediyorum. Sizi kutsuyor ve kucaklıyorum…”

Kilise Birliğini Tüm Dünyaya Anlatsın

Ayin sonunda söz alarak konuşan Antakya Ortodoks Kilisesi Pederi Can Dellüller de; “35 yıllık bir Antakya yaşamı ve bir uğurlama. Peder Domenico ile çok güzel zamanlar geçirdik, kendimizden ayırmadık, o da bizi kendinden ayırmadı. Bazı zamanlar burada Rabbin sofrasında beraber olduk, kutsal ekmeği paylaştık. Törenlerde beraber olduk birbirimizi tamamladık.

Nasıl ki Azizler Petrus ve Pavlus Antakya’dan Roma’ya müjdeyi yaymaya gittikleri gibi kendisi de Antakya’daki hatıralarıyla Roma’da yaşadıklarını aktarsın. Antakya’daki ve tüm bu bölgedeki Kilise Birliğini tüm dünyaya anlatsın. Kendisine bundan sonraki yaşamında mutluluk ve sağlık diliyoruz, yolu açık olsun” diye konuştu. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi