28 Nisan 2024 Pazar

Samatya Surp Kevork Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. Samatya Surp Kevork Kilisesi’ndeki Surp Badarak (Kutsal Sunu) Ayini’ne riyaset etti ve “Sırpanıgar” (Kutsanmış resim) Odzum’u (Meshi) gerçekleştirdi. 

14 Ocak 2024 Pazar günü, Samatya Surp Kevork Kilisesi’ndeki Surp Badarak Ayini’ne Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. riyaset etti, vaaz verdi ve Kilisenin 4 “Sırpanıgar”ını (Kutsanmış Resim) “mesh” ederek kutsadı.

Kilisenin din görevlisi Rahip Kasbar Garabedyan eli ile sunulan Surp Badarak’ta Diyakoslar, astdiyakoslar, kıdemli okuyucular ve okuyucular Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. 

Ayin, Khorurt Khorin ilahisi ile başladı. Rahip Kasbae tövbesini Diyakos Alen Nergis’e ettikten sonra sunağa çıktı. Astdiyakos Garabet Yontan günün İncil okuma parçasını okudu ve daha sonra Kilise’nin Baş Diyakosu Haçik Sarılı Kutsal Kase’yi getirdi. 

Samatya Kilisesi Vakfı Başkanı Nurhan Davulcu, yönetim kurulu üyeleri, vakfın eski başkanları ve kalabalık inanlıların hazır bulunduğu ayinde İlahileri Sahakyan Korosu üyeleri, şefleri Sevan Agoşyan yönetiminde ve orgu eşliğinde seslendirdiler. 

Surp Badarak sırasında toplu tövbeyi Patrik Hazretleri yaptırdı. Daha sonra “Hağortutyun” (Komünyon) dağıtımına geçildi. 

Surp Badarak’ın ardından Patrik Kadasetli Sahak II Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. 

Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

Sevgili kardeşlerim yeni yılınızı kutlarım. Tanrı’nın ruhu bizlerle beraber olsun ve hayatımızı yenilesin. Yenilik getirsin bize. Peki bu yenilik nasıl gelecek bize? Yeni olanı içimize almakla.

İncil bize diyor ki; Bütün güzel şeylerden önce Haç gelir. Haçlanmadan taçlanmak olmaz. İsa Haçlanmadan göğe yükselemezdi, dirilemezdi. Önce Haçlanması lazımdı. Sonra diyor ki; Bir kişi benle gelmek istiyorsa her gün Haçını alsın ve ardımdan gelsin. İsa ne diyor? Bize yenilenmenin sırını açıklıyor. Hepimizin hayatında zorluklar vardır ve o zorluklar gelir. 2 seçeneğimiz var kaçmak ya da onu üstlenmek. Kaçarsak o anda rahat ederiz, yüklenirsek o acıyı gelecekte rahat ederiz. Hangisini istiyorsun?

Tanrı içimize hevesler koyar, idealler koyar, kendimiz için, başkaları için, halkımız için, Kilisemiz için. Bu ideallere doğru adım atmamızı ister. İsa dedi ki; “Benim yüküm hafiftir, boyunduruğum kolaydır” İnsanı aşan şeyler istemiyor Tanrı bizden. Ama onları yaptığımızda hayatımız güzelleşecek.

Hayatınızı yeni olanla doldurun. Yeni olan da hep Tanrı’dan gelen, Tanrı’nın sözü ve Kutsal Ruh’tur. O içimizde yeniliği gerçekleştirir. Bize ufkumuzu gösterir. Dar yolu gösterir ve der ki; Bu dar yoldan git, ondan gidenler az ama hayat götüren yol bu. Geniş yoldan yürüyenler çok ama ölüme götürüyor o yol.

Tanrı’nın sözüne de olduğundan fazla bel bağlamayın. Bazen İmanlı’ların hatası da bu. Yapılması gerekenleri yapmamak. Her şeyi sadece Tanrı’dan beklemek. O da kolaycılığın bir başka şekli.

Dua etmek güzel bir şey, Tanrı’nın sözü elbette ki çok önemli, içimizde olmalı. Ama Tanrı’nın sözünü içimize aldığımızda, Tanrı’nın sözü vicdanımız gibidir, bizi eyleme iter. Dinlemezsek eğer vicdanımız gibi körelir, sonra kulak tiryakisi olmaya başlar ve sadece Tanrı’nın sözünü işitmekten zevk alırız. Tanrı’nın sözü içimizde bizi eyleme davet ederken O’nu dinleyelim, O’nun sesine kulak verelim. Tanrı hepimizi kendi yollarında kullanmak istiyor.

Vaazların ardından tüm Rab’de uyuyanlar için “Hokehenkisd” (Ayin-i Ruhani) duaları okundu, İncil parçasını Rahip Kasbar okudu. 

Sonrasında Rahip Kasbar’ın getirdiği “Güvercin” içindeki surp müron (Kutsal Yağ) ile, “Amen Aleluya” ilahisi eşliğinde, 4 “Sırpanıgar” Patrik Hazretleri tarafından Surp Müron’la “mesh” edilerek Kutsadı. 

Daha sonra Kortej halinde “Sioni” ve “Urah Ler” İlahileri ile kilise bahçesine çıkıldı. Burada Patrik Sahak II’nin son kutsaması ve hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ile tören son buldu.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi