28 Nisan 2024 Pazar

Santa Maria Kilisesi’ndeki Saldırıya Dair Yeni Detaylar

Sarıyer Büyükdere’deki Santa Maria Latin Katolik Kilisesi’ne 28 Ocak Pazar günü yapılan ve 1 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya dair yeni detaylar ortaya çıktı. Rusya ve Tacikistan vatandaşı katil zanlıları ile birlikte 51 kişi gözaltına alındı, bunların 23’ü sınırdışı edilecek. Saldırganlardan birinin silahının tutukluk yapması sonucu, panik yapıp kaçtıkları da ortaya çıktı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,  gözaltına alınan katil zanlılarının DAEŞ mensubu olduğunun değerlendirildiğini  söylemişti. Saldırıyı da IŞİD (DAEŞ) üstlendi. 

“Başaramayacaklar”

Öte yandan İstanbul Latin Katolik  Cemaati Episkoposu Massimiliano Palinuro, saldırıyla ilgili yeni bir yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“28 Ocak 2024 tarihinde episkoposluğumuza bağlı olan Büyükdere Meryem’in Doğuşu Katolik Kilisesi’nde meydana gelen elim saldırıdan sonra 12 saat gibi kısa bir süre içerisinde olayın faillerini ve bağlantılı oldukları kişileri yakalama başarısını gösteren, başta İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya olmak üzere tüm kolluk kuvvetlerine minnettarlığımızı ifade ediyoruz. Bu vesile ile İstanbul’daki Katolik cemaatlerinin kiliselerinde ibadetleri süresince güvenlik önlemlerinin artırılması ve sıkılaştırılması hususunda sizlerin yoğun desteğine ihtiyaç duyduğumuzu beyan ederiz. Asırlar boyunca tüm dinlerin kardeşçe yaşadığı İstanbulumuzda bu karşılıklı sevgi ve saygı ikliminin devam edebilmesi için gösterdiğiniz çaba için müteşekkiriz.

İstanbul’daki yaşayan Katolikler olarak ülkemiz insanlarının samimi kardeş sevgisini, vicdanını ve misafirperverliğini biliyoruz. Ülkemizi ve insanlarımızı çok seviyoruz. Terör eylemi aracılığıyla dehşet dalgası yaydığını sanarak kiliselere kendimizi kapatıp kapılarımızı içeriden kilitleyeceğimizi düşünen kişi ve grupların bunu başaramayacaklarını belirtmek isteriz.”

Saldırının Gerçekleştirildiği Bölüm Görüntülendi

Olay yerindeki incelemelerin tamamlanmasının ardından basın mensuplarının kiliseye girişine izin verildi. Kilisenin avukatı Afşin Hatipoğlu, basın mensuplarına silahlı saldırının detaylarını anlattı.

Hatipoğlu, kilisenin 1 Şubat Perşembe günü saat 19.00’da yapılacak ayinle yeniden ibadete açılacağını duyurdu.

Saldırganların silahlarından çıkan kurşunlardan birinin oturaklara, diğerinin ise duvara isabet ettiği görüldü. Santa Maria Kilisesi’nin ana kapısına da büyük bir Türk bayrağı asıldı.

Saldırıda Hayatını Kaybeden Tuncer Cihan’ın Cenazesi Toprağa Verildi

Silahlı saldırıda hayatını kaybeden Cihan için Nurtepe Cemevi’nde cenaze töreni düzenlendi.

Törene, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, Latin Katolik Cemaati Ruhani Reisi Massimiliano Palinuro, Kağıthane Kaymakamı Niyazi Erten ile Cihan’ın ailesi ve yakınları katıldı.

Palinuro ve İmamoğlu, Cihan’ın yakınlarına baş sağlığı dileklerini iletti.

İmamoğlu, taziyenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Orada saldırıya uğrayan herkes bizim insanımız, vatandaşımız. Çok üzgünüz. Yaralarımızı saracağız. Bu hepimize yapılmış bir saldırıdır” dedi.

Teröre karşı dik bir duruş sergileyeceklerini ifade eden İmamoğlu, “Eminim ki devletimizin tüm kurum ve kuruluşları teyakkuz halinde teröre geçit vermeyecek. İstanbul terör ile anılacak bir şehir değildir. İstanbul inançların kardeşliğiyle anılacak bir şehirdir. Bu tür saldırılara karşı 86 milyon insanımızla karşı koymaya hazır bir milletiz” diye konuştu.

“Kardeşimiz Saf Bir Melek Gibiydi”

Massimiliano Palinuro da “Dua etmemiz lazım. Kusura bakmayın çok duygulandım. Merhum kardeşimiz saf bir melek gibiydi. Cemaatimizi kurtarmaya çalıştığı için hayatını kaybetti. Minnetimizi, ailesine göndermeye geldik. Allah, üzüntü içinde bulunan aileye teselli versin” ifadesini kullandı.

Kuzeni Murat Cihan ise amcasının oğlu Tuncer Cihan’ın gezmek ve vakit geçirmek amacıyla kiliseye gittiğini belirterek, “Kendisinin yüzde 80 engelli raporu var. Bizim akrabamızı vurmuşlar. Bunu yapan insanların eline ne geçti? Karıncayı bile incitmeyen bir insanı öldürerek ellerine ne geçti? Melek gibi bir insandı. Tamamen şans eseri kendisine kurşun isabet etti. Onun şansızlığı orada bulunması” şeklinde konuştu.

Cihan’ın cenazesi, törenin ardından Hasdal Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Silahlı Saldırı Güvenlik Kamerasınca Kaydedildi

Ayin sırasındaki silahlı saldırıya ilişkin görüntülerde, saldırganlar Tacikistan uyruklu A.K. ile Rus uyruklu D.T’nin ana kapıdan girdikten sonra bir süre kendi aralarında konuştukları görülüyor.

Kayıtlarda, saldırganların kilisenin iç kapısını açıp içeriyi kontrol etmeleri, 1 kişinin içeri girmesinin hemen ardından saldırıyı gerçekleştirdikleri yer alıyor.

Görüntülere saldırganlardan birinin tutukluk yapan silahı kurmaya çalışması ve saldırının ardından kaçmaları yansıyor.

(Kaynak: Anadolu Ajansı, Agos)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi