3 Mayıs 2024 Cuma

Şiddetli Kıtlık Afrika Boynuzu’nda Acılara Neden Oluyor

Afrika’nın bazı bölgeleri, son 40 yılda eşi görülmemiş bir kıtlık yaşıyor. Devam eden şiddetli kuraklık, COVID-19 ve Ukrayna savaşının etkileri doğu bölgesi için trajik koşullar yarattı.

Fadumo Abdi Aliyow, iki oğlunu Somali’nin başkenti Mogadişu’da gömdü. Çocuklarının ikisi de açlık nedeniyle hayatını kaybetti. Somali, Etiyopya ve Kenya da dâhil olmak üzere Afrika Boynuzu’ndaki ülkeler benzeri görülmemiş kuraklık koşullarıyla karşı karşıya. Dünya Gıda Programı’ndan Alex Marianelli, ‘‘Şu anda Afrika Boynuzu’nda gördüğümüz kuraklık, son 40 yılın en şiddetli olanı’’ dedi.

Afrika Boynuzu’nda ortalama her 48 saniyede bir kişi açlık nedeniyle hayatını kaybediyor. UNICEF temsilcisi Wafaa Saeed Abdelatef, kuraklık nedeniyle su kaynaklarının kuruduğunu söyledi. Mahsullerin azalması nedeniyle yaklaşık 22 milyon insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açıklandı. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nden (FAO) Rein Paulsen, ‘‘İnsanlar yiyecek aramak için bölgeyi terk etmek zorunda kalacak. Hayatta kalmak zorunda kalan insanların tehlikeli bir yolculuğa çıkması gerekiyor’’ dedi.

Bölgede geçimini hayvancılıkla sağlayan birçok kişi, çok sayıda hayvanını kaybetti. World Vision Kenya’dan Joseph Kamara, ‘‘Kenya’nın kuzeyinde yaklaşık 1.5 milyon hayvanı kaybettik. Benzer şekilde, güney Etiyopya’da yaklaşık iki milyon hayvan telef oldu. Somali’de hayvan kayıplarını saymayı bile bıraktık’’ dedi.

Somali’de yaklaşık sekiz milyon insan kritik açlık seviyesinde yaşıyor. Her üç çocuktan biri kronik yetersiz beslenmeyle karşı karşıya. Birleşmiş Miletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, ‘‘Son birkaç gündür Somali’deki halkın yaşadığı acı ve ıstırabın seviyesi beni derinden sarstı. Kıtlık kapıda’’ açıklamasında bulundu. CBN’nin Operation Blessing kuruluşuyla birlikte Kenya’nın en çok etkilenen bölgelerine yiyecek ve diğer yardım malzemelerinin dağıtımda görevli olan Anne Kasombo, ‘‘Özellikle kurak bölgelerde, yağmur yağsa bile, yiyecek bulmak zor. Dört mevsimdir devam eden kuraklık ve koronavirüs salgınının ardından Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş durumu daha da kötüleştirdi’’ dedi.

Savaştan önce Somali, buğdayının yüzde 90’ını Rusya ve Ukrayna’dan, Etiyopya ise yüzde 42’sini ithal ediyordu. Savaşın başlamasıyla her şey durma noktasına geldi ve fiyatlar hızla yükseldi. Yeni bir anket, Kenya’daki halkın çoğunun artan yaşam maliyetini karşılamak için kredi çektiğini veya tasarrufta bulunduğunu gösterdi.

Kasombo, ‘‘Salgın, enflasyon,  kuraklık ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle durumun ciddiyeti derin ve yıkıcı oldu. Özellikle aileler çok zor durumda’’ dedi. Ukrayna’dan Afrika’ya tahıl taşıyan ilk gemi, Ağustos ayının sonlarında 23 bin ton buğday boşaltarak Afrika Boynuzu’na demirledi. BM Dünya Gıda Programı’ndan Marianelli, ‘‘Bu, yaklaşık bir ay boyunca 1,5 milyon insanı beslemeye yeterli’’ dedi. (CBN)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi