29 Nisan 2024 Pazartesi

Sümela Manastırı’nda Klip Çekimine Soruşturma

Trabzon’da yamaç ıslahı ve restorasyon için ziyarete kapalı olan Sümela Manastırı’nda özel izinle DJlerin 30 kişilik ekiple çektiği tanıtım filmi sırasında elektronik müziğe danslarla eşlik edildiği görüntüler tepki çekti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, tanıtım filmi çekimine izin veren sorumlular hakkında soruşturma başlattı.

Türkiye’nin önemli tarihi, turistik ve inanç mekanlarından olan, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan, Trabzon’un Maçka ilçesi Karadağ eteklerindeki Sümela Manastırı, restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projesi kapsamında ziyarete kapatıldı.

Çalışmaların sürdüğü manastıra, Valilik ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden alınan özel izinle giren proje sahibi ve organizatör DJ Ahmet Şenterzi ile meslektaşları Volkan Gündüz ve Cengiz Can Atasoy, 30 kişilik ekiple klip çekti.

Manastır alanına ses ve müzik sistemleri kurulup, kameraların yerleştirildiği çekimlerde çalınan elektronik müziğe, ekibin danslarla eşlik ettiği anlara ait ortaya çıkan görüntüler ise tepki aldı. Görüntülerde, müziğe eşlik eden ekibin, manastırın farklı noktalarında dans ederek eğlendikleri anlar yer aldı.

‘DİSKOVARİ EĞLENCENİN NEYE FAYDASI VAR?’

Sümela’da klip çekimine tepki gösteren Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga ise ‘Beynimizin yandığı, aklımızın tutulduğu bir an’ başlığıyla sosyal medyada paylaşım yaptı. Çavga, “Sorumluları bu iznin neden ve niçinini açıklamadığı sürece kamu vicdanı rahatlamaz. Devletimizin yılda 1 gün ibadete izin verdiği bir yapıda diskovari bu eğlencenin neye faydası olacaktır?” dedi.

BAKANLIK İZNİ YOKMUŞ

Kamuoyunda tepkilere yol açan görüntüler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, soruşturma başlattı. Bakanlık onayı olmadan gerçekleştirildiği öğrenilen çekime izin veren Valilik ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri hakkında soruşturma başlatıldığı, müfettişlerin de yarın kente geleceği öğrenildi.

YUNANİSTAN’DAN TEPKİ

Sümela Manastırı’nda ortaya çıkan fotoğraf ve videolar Yunanistan’ı ayağa kaldırdı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, bu tür bir elektronik dans müziği etkinliğini kınadıklarına yönelik açıklamada bulundular.

Kutsal bir yapıya saygısızlık yapıldığının vurgulandığı açıklamada, “Türk yetkililerin bu kutsal yapıya saygı duymaları” istenirken, benzer bir olayın gelecekte yaşanmaması çağrısında bulunuldu. (Sözcü)

Geleneksel ‘‘Evlerde İlahi Okuma Etkinliği’’ Yeniden Gerçekleştirildi

İskenderun’da yaşayan Hristiyan gençler, yaklaşan Paskalya Bayramı çerçevesinde çeşitli etkinliklere de imza atıyorlar. Bu bağlamda Paskalya Hazırlık...

Episkopos Dahdal, Samandağ’da Palmiye Pazarı Ayini’ne İştirak Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Hatay bölgesine giden Episkopos Arsenios Dahdal, Samandağ’da...

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi