29 Nisan 2024 Pazartesi

Türkiye Ermenileri 82., 83. ve 84. Patrikleri Vefatlarının Yıldönümlerinde Anıldılar

Türkiye Ermenileri 82., 83. ve 84. Patrikleri, Şınorhk (Kalusdyan), Karekin II. (Kazancıyan), Mesrob II. (Mutafyan), vefatlarının yıldönümleri münasebetiyle Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’ndeki Kutsal Sunu ve Hokehankisd Duaları ile anıldılar.


Salgın kısıtlamaları nedeni ile, 04 Mart Perşembe günü, Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde, Başrahip Zakeos Ohanyan riyaset ettiği ve Rahip Hovagim Serovpyan eli ile gerçekleşen Kutsal Sunu (Surp Badarak) ayinine, Kilise Vakıf Yönetim Kurulu temsilcisi, Müteveffa Patrik Mesrob II. Hazretleri’nin annesi Mari Mutafyan ve az sayıda inanlı katıldı.Rab’bin sofrasına patriklik makamına bağlı diyakoslar hizmet ettiler. İlahiler, Diyakos Edvin Harutyun Galibyan yönetimindeki, Patriklik Armaş Korosu üyeleri tarafından seslendirildi.

Patrik Sahak II: ‘Vicdan İçimizde Tanrı’nın Koyduğu Bir Işıktır’

Kutsal Sunu sonrasında, müteveffa patrikleri Şınorhk, Karekin II. ve Mesrob II. dualarla anıldılar. Törenin sonunda ise, Başrahip Zakeos vaaz verdi ve kâhyalığın anlamını açıkladı. Vaazı esnasında, Patrikliğin müteveffa son üç patriğini anarak onların çalışmalarını övdü ve günümüzde onların halefinin Kadasetli Patrik Sahak II olduğunu belirtti. Sözlerine son verirken, Patriklik Makamı’nın bekası ve hizmetlerinin sürekliliği için duacı olduğunu söyledi. Tören, 7 Mart Pazar günü, Patrikliğin Facebook sayfasından yayınlandı. 

Ardından Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II, canlı yayın ile “Dındesi Giragi” (Kurnaz Kahya) haftası ile ilgili Ermenice ve Türkçe vaazlar verdi. Ermenice vaazında (Luka 16:1-9)u okuyarak yorumladı. Türkçe vaazı boyunca ise (Luka 16:19-31)i okuyarak yorumladı.Türkçe vaazından bazı başlıklar şöyle:“Hakikat, değişmeyen, bozulmayan, kalıcı olan, Tanrısal olan, ilahi olandır. İsa’nın tasvir ettiği cehennem, dış karanlık, büyük pişmanlığın yeri, ağlayış ve diş gıcırtısının olduğu yer. Vicdan, bizim içimizde, Tanrı’nın koyduğu bir ışıktır. O yanar ve görevini yapar. Tanrı’nın içimizdeki sesidir. Bize doğruyu gösterir. Bize yapmamız gerekeni gösterir. Bize nasıl insan olacağımızı gösterir. Vicdanımız bizim Tanrı’laşır, öldükten sonra. İşte o ışık, o ruhumuzdaki Tanrılaşan ışık, bizim cennetimiz yada cehennemimiz olur. Tanrı’nın hükmü odur ki, bir kişi iyiliği bildiği halde, iyiyi yapmıyorsa günahtır. Yani sadece bizim işlediğimiz günahlardan sorumlu değiliz biz. İşlemediğimiz iyiliklerden de sorumluyuz. Her insana yaptığımız yatırım, sonsuz değer taşır. Gerçeklikten, hakikate dönüşür. Çünkü sevgiye dönüşür ve sevgi hakikattir. Onun için varlıklarınızı sevgiye dönüştürün. Sorun insanın kalbinde, sorun zenginliklerde değil. Tanrı’ya dost olmak istiyorsak, Tanrı’nın evlatlarını kazanmamız lazım. Ebedi hayat garantin, yanında duran insandır. Yanında duran insana iyi davran, çünkü o Tanrı’nın göz bebeği. Tanrı herkesin tok kalkacağı bir dünya sofrası olarak hazırladı bu dünyayı. Sen ve ben engeliz. Biz başkasının lokmasını çalıyoruz ve biriktiriyoruz. Hiç kullanamayacağımız zenginlikleri biriktiriyoruz ve paylaşmıyoruz. Sevgili kardeşlerim, Rab hepimize cömertlik versin. Cömert ruh versin. Nasıl verdiğimiz, ne kadar verdiğimiz, bu ikincildir. Önemli olan vermeye hazır, bağışlamaya hazır, paylaşmaya hazır bir yürektir, bu yüreğe sahip olmaktır. Çünkü bu yüreğe sahip olanlar, Tanrı’nın cennetinde bulunacaklar. Ne mutlu orada, o sofralara oturacak kişilere. Rab hepinizi bereketlesin.”

Patrik Sahak II riyasetinde, 5 Mart Cuma günü, Patriklik Merkez Meryem Ana (Surp Asdvadzsdzin) Kilisesi’nde Arevakal duaları gerçekleşti. Patrikliğin Facebbok sayfasından canlı yayınlanan tören sonunda, Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaazlar verdi. Ermenice vaazında (Luka 10:38-42)yi okuyarak, yorumladı. Türkçe vaazında ise, “Kaybolan oğul meselinde İsa Mesih diyor ki bize <Dinde de kaybolabilirsiniz, dikkatli olun!> sözlerinin ardından, (Yuhanna 8:1-11)i okuyarak yorumladı. Konuşmasından bazı başlıklar şöyle; “Suç ve günahı birbirinden ayırmamız lazım. Günah Tanrı’ya karşı işlenir. Suç ise topluma karşı işlenmiş olandır. İsa’nın <yargılamayın ki yargılanmayasınız> iyi anlamamız gerekir. Bunu suçlarla ilgili değil, günahlarla ilgili söylüyor. Çünkü günahın yargıcı sen ve ben değiliz. Hepimizin günahının yargıcı, O… Günah, bizim Tanrı ile ilişkimizi keser, yaşam enerjilerinden mahrum kalırız.”

Kadasetli Patrik Sahak II riyasetinde, 8 Mart Pazartesi günü ise, saat 14:00’te, Şişli Ermeni Mezarlığı’nda, müteveffa patriklerin kabirleri önünde “Hokehankist” duaları okundu.Törende, patriklik makamına bağlı Ruhaniler, diyakoslar, okuyucular, Müteveffa patrik Mesrob II’nin ailesinin yanı sıra, az sayıda inanlı da hazır bulundular. Kadasetli Patrik Sahak II riyasetinde, törene katılan tüm Ruhaniler Mezarlık girişinden, kabir başına kadar toplu halde yürüdüler. Tören, Patrik hazretlerinin başladığı ve hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ile başladı. Daha sonra “Hokehankist” duaları okundu. Ardından Patrik Sahak II kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında özetle şöyle dedi: 
“Bugün Patrikliğimizin 3 Müteveffa patriği önünde saygıyla duruyor ve dualarımızı onlar için Tanrı’ya yükseltiyoruz. Sevdiklerimizin hatıraları, ruhumuzda ölmedikçe, onlar içimizde daima yaşamaya ve bir parçamız olmaya devam ederler. Türkiye Ermeni Patrikleri zincirinin son üç altın halkasını teşkil eden, Patrikler, Şınork, Karekin ve Mesrob’u yakından tanımanın, onların öğrencisi olmanın şansına sahip olduk. Onlar değerleri ile, toplumumuza, kilisemize, paha biçilmez miraslar bıraktılar. Onlar, milletimize bahşettikleri yaşamları ile bizlere örnek oldular. Örnek birer Hristiyan ve öncüler olarak, yaşamları boşa geçmedi.Ruhları şad olsun. Işıklarda uyusunlar.”

Tören hep birlikte söylenen Rab’bin duası ile son buldu. Patrik hazretleri, müteveffa patrik Mesrob II’nin ailesine ve törene katılanlara baş sağlığı dileyerek mezarlıktan ayrıldı.

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Hatay İskenderun’da Palmiye Pazarı

İskenderun’da Bayram Coşkusu Kilise Bahçesine Taştı İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde, geçtiğimiz Pazar günü İsa Mesih’in Yeruşalim’e...

Evrensel Coşku Yaratan “The Chosen” SAT-7’ye Geliyor

SAT-7, uluslararası boyutta başarılı olan The Chosen dizisini yakında platformlarında yayınlanacağını duyurmaktan mutluluk duyuyor. The Chosen, Orta...

Acıların Ortasında Yaşam Mücadelesi Veriyorlar

Nijerya'da ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin (IDP) yaşadığı kamplarda acı ve gözyaşı hakim. Kamplarda çok sayıda kadın...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi