2 Mayıs 2024 Perşembe

Türkiye Ermenileri Azınlık Okulları Dernekleri’nin Düzenlediği Bilgi Yarışması Finali

Türkiye Ermenileri Katolik Cemaati Ruhani Önderi Başepiskopos Levon Zekiyan’ın katılımı ile gerçekleşen, 25. dernekler arası bilgi yarışması finalinde, kazanan Feriköy Derneği ( F.O.Y.D) oldu. 

Türkiye Ermeni Azınlık okullarından yetişenler derneklerinin 28 yıldır düzenlediği, geleneksel hale gelmiş bilgi yarışmasının 25.si, geçen yıl yarışmayı kazanan Pangaltı Lisesi’nden Yetişenler Derneği’nin(P.L.Y.D.) organizasyonu ile Pangaltı Mıhitaryan Okulu spor salonunda düzenlendi. 

2019 yılında Müteveffa Patrik II. Mesrop’un vefatı nedeni ile ayrıca Covid19 pandemisi sebebi ile 2 yıl yapılamayan yarışma, bu yıl 29 Şubat 2024 Perşembe akşamı start aldı. 25 yıldır bu yarışma büyük oruç dönemine denk geliyor. Bunun sebebi ise günümüzde de, başlangıç yıllarındaki amacında olduğu gibi, oruç döneminde ara verilen birçok eğlence faaliyetlerine alternatif olması. 

Bu yılki yarışmaya Aramyan, Bezciyan, Bomonti Mıhitaryan, Dadyan, Esayan, Feriköy, Getronagan, Karagözyan, Maral, Pangaltı Mıhitaryan, Sahakyan, Semerciyan ve Tarkmançats dernekleri katıldı. 

29 Şubat, 4-7-11-14-18-21 Mart tarihlerinde, Haftada 2 gün (Pazartesi-Perşembe), 7 Etap 2’şer bölüm, final günü 3 bölümden oluşan, 3,5 hafta süren yarışmada, takımlar 6 şar kişilik liste oluşturup 3’er kişi ile yarıştı. 11 Mart akşamı yapılan bölüm Aramyan Derneği’nde gerçekleşti. 

Yarışmanın tertip heyetini Vartan Balmumcuyan oluşturdu. Ari Taş, Sevan Değirmenciyan, Sevan Karabetoğlu, Kamer Alyanak’tan oluşan heyet yarışma sorularını hazırlayıp jüri olarak görev yaptı. 

Bu yılki yarışma, geçtiğimiz ay aramızdan ayrılan, Ermeni toplumunun sevilen yüzlerinden tiyatro ve dizi oyuncusu Ararat Mor’a ithaf edildi. 

21 Mart 2024 Perşembe akşamı, Pangaltı Mıhitaryan Okulu spor salonunda yapılan final etapları oldukça heyecanlı ve eğlenceli anlara sahne oldu. 

Pangaltı Mıhitaryan Okulu Vakfı Yöneticileri, bazı vakıf yöneticileri, dernek başkanları, yöneticileri, yarışmacı aileleri ve kalabalık izleyici kitlesinin hazır bulunduğu final gecesi, Türkiye Ermenileri Katolik Cemaati Ruhani Önderi Başepiskpos Levon Zekiyan’ın salona girişinin ardından P.L.Y.D. Başkanı Arsen Kovan’ın açılış konuşması ve sonrasında Başepis. Levon’un gönül sözünü konuşması ile başladı. Ancak başka bir toplantıya katılmak zorunda olan Başepiskopos Levon Zekiyan yarışma sırasında salondan erken ayrıldı. 

Son yıllarda olduğu gibi, bu yılki yarışmayı da Ermeni toplumunun tanınmış, sevilen tiyatro sanatçısı Selin Çavuşoğlu, esprileri ve sıcak tavırları ile, hem izleyicileri hem de yarışmacıları eğlendirerek sundu. Zaman zaman sorularda çıkan müzik parçalarında jüri üyeleri, yarışmacılar izleyiciler hep birlikte eğlendi. 

Son derece çekişmeli geçen yarışma sonucunda Feriköy Derneği 910 puanla şampiyon oldu. İkinciliği 850 puanla Aramyan Derneği elde etti. 
Üçüncülüğü ise puan eşitliğinden dolayı Getronagan-Sahakyan-Pangaltı dernekleri arasında yapılan yedek sorular sonucunda Sahakyan Derneği aldı. 

Yarışma ödül töreninde, P.L.Y.D. Başkanı Arsen Kovan tarafından tüm yarışmacılara, 2010 yılında aramızdan ayrılan Usta tiyatrocu, yönetmen Misak Toros’un kitabı hediye edildi. Ayrıca Jüri ve tertip heyetine, yarışmaya katılan derneklere plaketler verildi. 

Yarışmanın üçüncülük ödülünü kazanan Sahakyan Derneği’ne ödülünü, merhum Ararat Mor’un eşi Arlet Mor ve küçük kızı Salpi Mor takdim ettiler. 

Aramyan Derneği’ne ikincilik ödülünü, Pangaltı Mıhitaryan Okulu Müdüresi Eva Orakyan verdi. Şampiyon Feriköy Derneği ise ödülünü Pangaltı Mıhitaryan Vakfı başkanı Rafael Alik’den aldı. 

Yarışma sonrası okul bahçesinde tüm katılımcılara kokteyl sunuldu. 
P.L.Y.D. yöneticileri yarışma süresince ve finalde gösterdikleri misafirperverlik ile de oldukça başarılı bir organizasyona imza attılar. 

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi