6 Mayıs 2024 Pazartesi

UNDP’den ‘‘Kültürel Mirasın Restorasyonu’’ için Küresel Bağış Kampanyası

Güney İllerindeki Kültürel Mirasın Restorasyonu için Küresel Bağış Kampanyası, 8 Aralık Cuma günü Ankara’da düzenlenecek etkinlik ile başlatılacak.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP-United Nations Development Programme), Türkiye’nin güneyindeki yıkıcı Şubat depremlerinin ardından ‘‘Kültürel Mirasın Restorasyonu’’ için küresel çevrimiçi bağış kampanyası başlatıyor.

UNDP’nin Kültürel Mirasın Restorasyonu için Küresel Bağış Kampanyası, 8 Aralık’ta Ankara’da düzenlenecek etkinlik ile başlatılacak. Etkinlikte, 6 Şubat depremlerinde hasar gören kültürel miras yapılarının restorasyonunu desteklemeye yönelik, dünyanın her köşesinden bağış toplayacak internet sitesinin lansmanı yapılacak. Toplantıya İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Vakıf Başkanı Can Teymur da davet edildi. Teymur’un, toplantıda hasar gören kiliselerle ilgili bir sunum yapması bekleniyor.

İşbirliği ve Diplomatik Çabaların Önemi Tartışılacak

Bilindiği üzere, Kadim uygarlıklara ait ören yerleri, dini yapılar ve halen kullanımda olan Osmanlı döneminden kalma restore edilmiş çarşılar dahil 8.444 tarihi yapının 3.752’si 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gördü veya tamamen tahrip olmuştu.

Cuma akşamı (yarın) düzenlenecek olan bağış kampanyası etkinliğinde, Antakya Medeniyetler Korosu da bir konser verecek. Ayrıca, deprem bölgesinden yerel sanatçılar ve müze temsilcilerinin de aralarında bulunduğu konuklar, depremlerin somut ve soyut kültürel mirasa etkilerini ve restorasyon çalışmalarında hayırseverlik, uluslararası işbirliği ve diplomatik çabaların önemini tartışacak. KARMA LAB-KOÇ Üniversitesi temsilcileri ise kültürel mirasın korunmasında dijital teknolojilerin nasıl kullanılabileceği hakkında sunum yapacak.

Yapıların Restorasyonu İçin Fon Yaratmaya Çalışılıyor

UNDP bu kampanya aracılığıyla, bölgenin kültürel ve coğrafi çeşitliliğini temsil eden, Adıyaman Arsemia ören yeri, Gaziantep Kalesi, Hatay’da Mar Yuhanna Ortodoks Kilisesi, Hatay Sarımiye Camii, Hatay Arkeoloji Müzesi ve Tarihi Maraş Çarşısı olmak üzere 6 anıtsal eser dâhil 11 ildeki çeşitli yapıtların restorasyonu için fon yaratmaya çalışıyor. Kampanya aynı zamanda somut olmayan kültürel mirasa dayalı geçim kaynaklarının yeniden canlandırılmasına da destek verecek. 

Kampanya, uluslararası donörler, yurt dışında yaşayan Türkler, Türkiye’den ve dünyanın her köşesinden özel vakıflar, çok uluslu şirketler, kültür kuruluşları, dini kuruluşlar ve bireylerden bağış toplamayı hedefliyor. 

Etkinliğe davetli olan Türk ve yabancı basın mensupları ve sosyal medya gazetecileri, Türkiye’nin güneyinde kültürel miras restorasyonunun yapıldığı yerlerde çalışan uzmanlar ve politika yapıcılar ile mülakat yapma olanağına sahip olacak.

Küresel Bağış Kampanyasının Lansmanı Ankara’da

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye, depremlerden etkilenen 11 ilde kültürel mirasın restorasyonu için başlatacağı küresel bağış kampanyasının lansmanına, Müze Müdürleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileri, UNDP ve kordiplomatik dahil kampanya destekçilerini davet etti.

Türkiye’nin güneyinde kültürel mirasın restorasyonu için başlatılan UNDP kampanyasının lansmanı 8 Aralık Cuma akşamı, 17.00-19.30 saatleri arasında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Lansmanda, Antakya Medeniyetler Korosu “Sesinizi Duyduk” konseri de verecek. 

(SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ)

Hindistan’da Hükümete Harekete Geçme Çağrısında Bulunuldu

Hindistan'ın Manipur eyaletinde şiddet olayları yeniden şiddetlendi. Genel seçim sürecinde can kaybının artacağından endişe duyuluyor.  Hristiyan Dayanışma Birliği...

İskenderun’da Paskalya Bayramı Kutlaması

İsa Mesih’in ölümden dirilişinin kutlandığı Paskalya Bayramı, İskenderun’da Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde gerçekleştirilen görkemli ayinle kutlandı. Paskalya...

İranlı Hristiyan Kadın, Tıbbi Bakımdan Mahrum Kaldı

Tahran'daki Evin Hapishanesi'nde tutuklu bulunan 60 yaşındaki Hristiyan kadın tıbbi bakımdan mahrum bırakıldı. Tutuklanan Mina Khajavi, artrit hastalığı...

Sudan’da Üç Genç, İnançları için Yaşamlarını Tehlikeye Attı

Sudan'da üç genç, İsa Mesih’i  takip etmek için yaşamlarını tehlikeye attı. Uluslararası Hristiyan Kurumu'nun (ICC) desteğiyle üniversiteden...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi