28 Nisan 2024 Pazar

Vaftizci Aziz Yahya, İskenderun’da Ayinle Anıldı

İsa Mesih’in Ürdün Nehrinde vaftiz edilişinin kutlanmasının hemen ardından 7 Ocak tarihinde de Vaftizci (Yahya) Yuhanna’nın günü kutlanır. Vaftizci (Yahya) Yuhanna, İsa Mesih’ten kısa süre önce, O’nun yolunu hazırlamak için dünyaya gelmiştir. 30 yaşına geldiğinde Aziz (Yahya) Yuhanna, insanlara vaaz ederek onları vaftiz etmeye başlamıştır. Ürdün nehri sularında İsa Mesih’i de vaftiz etmiştir. İsa Mesih’in vaftiz edilişi 6 Ocak’ta anılırken, Vaftizci Aziz (Yahya) Yuhanna ise kilise takvimine göre 7 Ocak’ta anılır.

Vaftizci Aziz (Yahya) Yuhanna’nın Anma Töreni, geçtiğimiz günlerde İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesinde gerçekleştirilen özel bir Ayin ile gerçekleştirildi. Kutsal Ayini Kilise Pederleri Dimitri Yıldırım ile Yusuf Nicholas Papasoğlu birlikte yönetti.

Arapça ilahiler ve yakarmaların da söylendiği, günün önemine ilişkin İncil’den bölümlerin de okunduğu ayinde kutsal komünyon da dağıtıldı.

Peder Dimitri Yıldırım, ayinde verdiği vaazda Vaftizci Yuhanna’nın öncü peygamber olduğunu ve Mesih İsa’nın yolunu hazırlamak için geldiğini, iman eden herkesi de suyla vaftiz ettiğini kaydetti.

Zekeriya, ‘Adı Yahya’dır’ Diye Yazdı

Elizabet’in doğum yapacağı vakit geldi ve bir oğul doğurdu. Komşularıyla akrabaları, Rabbin ona ne büyük merhamet gösterdiğini duyunca, onun sevincine katıldılar. Sekizinci gün çocuğun sünneti için geldiler. Ona babası Zekeriya’nın adını vereceklerdi. Ama annesi, «Hayır, adı Yahya olacak» dedi. Ona, «Akrabaların arasında bu adı taşıyan hiç kimse yok ki» dediler. Bunun üzerine babasına işaretler yaparak çocuğun adını ne koymak istediğini sordular. Onlardan bir yazı levhası isteyen Zekeriya, «Adı Yahya’dır» diye yazdı. Herkes şaşakaldı.

O anda Zekeriya’nın ağzı açıldı, dili çözüldü. Tanrı’yı överek konuşmaya başladı. Çevrede oturanların hepsi korkuya kapıldı. Bütün bu olaylar, Yahudiye’nin dağlık bölgesinin her yanında konuşulur oldu. Duyan herkes derin-derin düşünüyor, «Bu çocuk acaba ne olacak?» diyordu. Çünkü Rab onunla birlikteydi. 

(Luka 1, 57-66)

(SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi