15 Mayıs 2024 Çarşamba

Vakıfköy’de Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi Bayramı

Hatay Vakıfköy Meryem Ana Kilisesi’nde, her yıl 15 Ağustos’a yakın ilk Pazar günü gerçekleştirilen “Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi Bayramı (Verapokhum Surp Asdvadzadzni)” ayini, bu yıl Kahramanmaraş’ta yaşanan ve Hatay’ı da vuran 6 Şubat depremlerinin ardından buruk bir şekilde kutlandı.

Gelenek olduğu üzere her yıl Meryem Ana Yortusu’nda İskenderun Surp Karasun Manuk ve Vakıfköy Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Kiliseleri’ndeki ayinlere katılan Patrik Kadasetli Sahak II bu yıl da geleneği bozmayarak deprem bölgesinde bulunan bu kiliselere ziyaretini aksatmadı.

Depremlerin kiliseler üzerinde bıraktığı tahribatın ardından Vakıflı Meryem Ana Kilisesi Salonu’nda yapılan bayram ayinine Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyaset etti.

Cumartesi Günü kilise girişinde bereketi temsilen ekmek, su ve tuzu kutsayan Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, depremde hayatını kaybeden tüm kardeşler için dua etti. Aynı günün akşamı geleneksel olarak yedi Ermeni köyünü simgeleyen yedi kazanda pişirilecek Hırisilerin ateşi Patrik Sahak II ve Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi ve Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Avedis Tabaşyan tarafından dualarla yakıldı.
Pazar sabahı kilise salonunda yapılan ve Patrik Sahak II’nin katıldığı Kutsal Sunu (Surp Badarak) Ayini’ni Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Avedis Tabaşyan yönetti.

“Depremden kurtulanlar için hayatı yeniden kurmalıyız”

Depremlerde hayatını kaybedenler için yakılan mumların ve edilen duaların eşlinde devam eden ayinde kısa bir vaaz veren Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, “Bu felaket o kadar büyük ki sadece Türkiye’yi değil insanlığı birleştirdi. Deprem sadece binaları değil insanların kalplerindeki kabukları da kırdı. O yüzden hep beraber depremden kurtulanlar için hayatı yeniden kurmalıyız. Yıkılan kentleri ayağa kaldırmalıyız. Bu bizim tarihsel yükümlülüğümüz, insanlık borcumuzdur. Ben bu vesileyle Türkiye Ermenileri Patriği Sahak II olarak cemaatim ve kilisem adına ölmüş olan tüm kardeşlerimize Rab’den rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Bu büyük darbe, gerçekten Tanrı’nın özel bir tesellisini gerektiriyor. Tanrı, bütün yaralı yüreklere dokunsun ve hiçbir insanın teselli edemeyeceği gibi bütün incinmiş ruhları teselli etsin” dedi.

Sözlerinin devamında Ermeni Kiliseleri’nin beş büyük bayramından biri olan Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş Bayramı ile ilgili konuşma yapan Patrik Sahak II, “Dünyanın bütün kiliselerinde bugün bu bayram kutlanıyor. Ve bu bayramı insanlarımız genellikle üzüm bayramı olarak biliyor. Oysa bizim için çok önemli bir bayram. Asmanın meyvesi olan üzüm dirilişi temsil ettiği için bizler de bugün ilk bağ bozumunu tanrımıza sunup Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş bayramını kutluyoruz” diye açıklama yaptı.


Vaazın ardından Komünyon ayine gelen cemaate dağıtıldı. Ayin sonrası üzümün kutsanması için kilise bahçesine çıkılırken, bahçenin diğer köşesinde kazanlarda pişmiş olan Hırisiler kutsandı.
Bahçede bereket dualarıyla üzümü kutsayan Patrik Sahak II, daha sonra Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Avedis Tabaşyan, Peder Şirvan Mürzyan ve okuyucularla birlikte kazanların başına gelerek Hırisileri kutsayıp önümüzdeki yılın bolluk, bereket, sağlık ve barış içinde geçmesi için dua etti. Daha sonra bayram kutlaması kilise bahçesindeki kutsanan üzüm ve Hırisilerin cemaate ve vatandaşlara dağıtılmasıyla son buldu.

WFP: Afganistan’da Yardım Kamyonları Bölgeye Giremiyor

Afganistan’da sağanak yağışlar sonrası meydana gelen sel felaketi sonrası Dünya Gıda Programı (WFP), insani yardım kamyonlarının bölgeye...

Gazze’nin Kuzeyinde Sağlık Sistemi Çöktü: Tüm Hastaneler Hizmet Dışı

Filistin Sivil Savunma tarafından yapılan açıklamada Gazze’nin kuzeyindeki tüm hastanelerin hizmet dışı kaldığı kaydedildi. Birleşmiş Milletler’e bağlı insani...

Sivas’taki Tarihi Kilise Açık Artırmaya Sunuldu

Sivas’ın Hafik ilçesinde bulunan ve 19’uncu yüzyılda yapıldığı düşünülen tarihi kilise, açık artırma usulü ile satılacak. Sivas’ın...

Yardım Kuruluşu, Hristiyan Kızın Hayalini Gerçekleştirdi

Hindistan'ın küçük bir köyünde yaşayan Radha, inancı nedeniyle toplumdan dışlanıyordu. Ekonomik sıkıntılardan dolayı eğitim hayatına devam edemedi....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi