29 Nisan 2024 Pazartesi

Yaklaşık 1 Milyar Kişi Yalnızlıkla Mücadele Ediyor

Gallup ve Meta tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, bir milyardan fazla insan yalnızlıkla mücadele ediyor. Sağlık uzmanları yalnızlığın zararlarının günde 15 sigara içmenin neden olduğu etkilere benzer olduğunu açıkladı. 

Araştırma, dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Çin hariç, 142 ülkede gerçekleştirildi. Araştırmacılar, yalnızlık oranının daha yüksek olabileceğine inanıyor. Gallup’ta kıdemli araştırma danışmanı olan Ellyn Maese, ‘‘Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan yalnızlıkla mücadele ediyor. Araştırmalar, yalnızlığın fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına neden olabileceğini gösteriyor. Bundan dolayı yalnızlık üzerine yapılan araştırmalar insan sağlığı üzerinde kilit öneme sahip’’ dedi.

Araştırmada, 65 yaş ve üzeri yetişkinlerin genellikle kendilerini yalnız hissetmediği görüldü. Sadece yüzde 17’si kendini oldukça yalnız hissettiğini belirtti. Bu oranın 19-29 yaş arası genç yetişkinler arasında yüzde 27 olduğu görüldü. Maese, ‘‘Yalnızlık konusunda genellikle ileri yaştaki bireylere odaklanılıyor. 45 yaş ve üzerindekilerin çoğu kendini yalnız hissetmezken, 45 yaş altı bireylerin küçük bir kısmı benzer ifadede bulunuyor. Araştırmaya göre, insanların yüzde 25’i kendilerini yalnız hissederken, yalnızlık hissine en az sahip olan kesimin yaşlılar olduğu görüldü’’ dedi.

Genel Cerrah Dr. Vivek Murthy, yalnızlığın sağlık üzerine etkilerine değindi. Dr. Murthy, ‘‘Bir duygudan daha fazlası olan yalnızlık, bireylere ve topluma zarar verir. Kalp-damar hastalıkları, demans, felç, depresyon, anksiyete ve erken ölüm riski ile ilişkilidir. Yalnızlık, günde 15 sigara içmenin neden olduğu etkilere benzer, hatta obezite ve fiziksel hareketsizlikle yakından ilişkili’’ dedi. 

Araştırmada yalnızlığın erken ölüm riskini yaklaşık yüzde 26 artırdığı görüldü. Sosyal bağlardaki zayıflığın kalp hastalığı riskini yüzde 29, felç riskini ise yüzde 32 artırdığı anlaşıldı. Yalnızlık bağışıklık sistemini etkilerken, solunum yolu hastalıklarına yatkınlığı artırabilir.

Murthy, ‘‘Yalnızlık konusunda çalışmalarda bulunmazsak ağır bir bedel ödeyeceğiz. Toplum ve ülke olarak bölünmeye devam edeceğiz. Öncelikle kendi yaşamlarımızdaki ilişkileri güçlendirmeliyiz. Bireysel ilişkilerimiz, daha sağlıklı ve üretken hayatlar yaşamamıza yardımcı olabilir. Bir arkadaşınızdan gelen telefon görüşmesine cevap verin. Yemeğinizi paylaşmak için zaman ayırın. Kendinizi özgürce ifade edin. İnsanlarla ilişki kurmanın yöntemi basit, ancak sonuçları oldukça güçlüdür’’ dedi.

Araştırmanın sonuçları, Haziran 2022 – Şubat 2023 tarihleri arasında 142 ülkeden 15 yaş ve üzeri yaklaşık 1.000 katılımcıyla yapılan anketlere dayanmaktadır.

(Kaynak: Christian Today)

Nepal’de Hristiyanlar ve Kiliseler Hedef Halinde

Yükselen Milliyetçilik, Hristiyanları Hedef Haline Getiriyor Yakın bir zamana kadar Nepal'de Hristiyanlar ayrımcılık ve şiddet olaylarına karşı nispeten...

Ermeni Apostolik Kiliselerinde Kutsal Haç’ın Görülüşü Yortusu

Ermeni Apostolik Kiliselerinde, 28 Nisan 2024 Pazar günü, Kutsal Diriliş Yortusu dönemi haftalarından, "Haç"ın 4 bayramından biri...

Burkina Faso’da Kaçırılan Kateşist Öldürüldü

Katolik yardım grubu Aid to the Church in Need (ACN), Burkina Faso'da kaçırılan kateşistin öldürülmesini kınadı.  ACN, kateşist...

Papa Françesko: ‘‘İyi Çoban İsa, Kaybolanları Bulana Kadar Arar’’

İsa Mesih'in İyi Çoban olduğunu hatırlatan Papa Françesko, bunun fedakâr sevgisiyle ilişkili olan bir rol olduğunu söyledi. Paskalya'nın...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi