26 Nisan 2024 Cuma

Güney Asya’da Şiddetli Yağışlar ve Su Kıtlığı

Güney Asya’nın bazı bölgeleri muson yağmurlarıyla mücadele ederken, bazı bölgeler su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu durum milyonlarca insanı etkiliyor.

Şiddetli muson yağmurları nedeniyle binalar yıkılıyor, toprak kayması ve sel sonucu insanlar hayatını kaybediyor. Doğal afetler sonucu en az 60 kişi hayatını kaybetti, 1.5 milyon insan etkilendi.

Hindistan’ın bazı bölgelerinde ise yetersiz yağışlar nedeniyle su kıtlığı baş gösterdi. Hindistan’daki Tamil Nadu eyaletindeki su kıtlığı kötüleşmeye devam ediyor. Yerel halk, tankçılardan günlük tedariklerini almak için saatlerce sıra bekliyor. Muson yağmurlarının yol açtığı şiddetli su kıtlığının, Telangana eyaletindeki Haydarabad ve Secunderabad şehirlerini de etkileyebileceğinden korkuluyor. Yirmi bir Hint şehri su kıtlığı ile boğuşuyor.

Pazar günü yetkililerin açıklamalarına göre, şiddetli yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymaları sonucu birkaç gün içinde Nepal’de en az 50 kişi hayatını kaybetti. Nepal Ulusal Acil Durum Operasyon Merkezi’nin bildirisine göre, doğal afetler nedeniyle en az 30 kişi de kayboldu. 30 kişinin tedavisi yapılırken, 10 binden fazla insan bulundukları yerden tahliye edildi. Nepal’in Hidroloji ve Meteoroloji Bölümü, nehir yakınlarında bulunanlar için uyarı yayınladı ve insanları yükselen su seviyelerini izlemeye, gerektiğinde daha yükseklere çıkmaya çağırdı.

Hindistan’ın Himachal Pradeş eyaletinde 3 katlı binanın çökmesi sonucu 11 asker ve 1 sivil hayatını kaybetti. Enkazdan kurtarılan 31 kişinin arasında çok sayıda asker vardı.

Bangladeş’te çoğu kırsal alanda çalışan çiftçilerden en az 12’si yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Myanmar’dan askeri saldırılar dolayısıyla kaçıp Bangladeş’e gelen 1 milyondan fazla mültecinin kaldığı Cox’s Bazar da aşırı yağışlardan etkilendi. Nisan ayından itibaren kamplarda en az 10 kişi hayatını kaybetti. Aşırı yağışlar nedeniyle 40 bin kişinin evi su altında kaldı.

Kuzeydoğu Hindistan’da selden dolayı en az 14 kişi hayatını kaybederken, 1 milyondan fazla insan doğal afetlerden etkilendi. Komşu eyalet Arunachol’da 6 kişinin ölümü bildirildi. Su baskınları ve çamurlar Meghalaya, Sikkim ve Mizoram dahil olmak üzere bazı kuzey Hindistan eyaletlerinde etkili oldu.

Ülkenin finans başkenti Mumbai’de son 10 yılın en şiddetli yağışlarının görülmesi birçok ölüme ve ulaşımda ciddi sorunlara neden oldu. Maharashtra eyaletinde nehir kıyıları boyunca yer alan 75 köyde baraj sularının taşma seviyesine ulaşması nedeniyle alarm durumuna geçildi.(VaticanN)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi