26 Nisan 2024 Cuma

Hristiyan Olduğu İçin Tutuklanan Kadın Serbest Bırakıldı

İranlı Hristiyan bir kadın olan Naghash Zargaran, “ulusal güvenliği ihlal” iddiasıyla dört yıl önce hapis cezasına çarptırılmasının ardından 1 Ağustos gecesi Tahran cezaevinden serbest bırakıldı.

Mohabat News’in haberine göre, Zargaran’ın 24 Temmuz’da serbest bırakılması gerekirken hiçbir açıklama yapılmadan dört gün daha tutulduğu açıklandı.

Radikal inancından dönüş yaparak Hristiyan olan 39 yaşındaki Zargaran, “ev kiliseleri” için yaptığı çalışmalardan dolayı Ocak 2010 tarihinde istihbarat görevlileri tarafından sorguya çekilmişti. Ocak 2013’te, İran ve Amerikan vatandaşı olan Pastör Saeed Abedini ile birlikte bir yetimhanede yaptıkları hizmetlerle alakalı olarak göz altına alınmış ve birkaç ay sonra mahkum edilmişlerdi. Pastör Abeni, ABD hükümetinin baskısı üzerine Ocak 2016’da serbest bırakıldı.

Mohabat News, Naghast Zargaran hakkında mahkemenin verdiği mahkumiyet kararının bir bölümüne şu şekilde yer vermişti, “İran toplumunda Hristiyanlığın yayılmasına karşı alınan bir önlem sonucunda dört yıl hapse mahkum edildi.”

Zargaran, cezaevindeyken defalarca taciz edildi ve uzun süredir devam eden tıbbi sorunları için yaptığı başvuruların reddedilmesini  üzerine birkaç kez açlık grevine başladı.  Daha sonra tedavi görmesi amacıyla geçici olarak cezaevinden ayrılmasına izin verilsede, her seferinde tedavisi tamamlanmadan cezaevine geri gönderildi. Tüm bunlara ek olarak cezaevi dışında tedavi için geçirdiği zamanı telafi etmek adına cezasına altı hafta daha eklendi.

Naghash Zargaran’ın, on yıl önce geçirdiği kalp ameliyatı sebebiyle düzenli olarak sağlık kontrollerine ihtiyacı olduğu belirtildi. Düzenli sağlık kontrolleri reddine ek olarak, cezaevindeki stresli koşular rahatsızlığını daha da kötüleştirerek “Atriyal Septal Defekt” yani “Kalpte Delik” yol açtı.

Geçen yıl ailesi hapishane koşullarının Zargaran’ın travmatize ettiğini ve acısından ötürü depresyonla mücadele ettiğini söyledi. “Uluslararası Af Örgütü”(AIR), İran’ı hapishanelerindeki tıbbi bakımın “ACIMASIZCA” reddedilmesinden ötürü dava etmişti.

İranlı Pastör Mansour Bonji, World Watch Monitor’e verdiği demeçte, “ Haksız yere tutuklamanın yanı sıra ciddi sağlık problemlerinin göz ardı edilmesi, İran’ın inanç özgürlüğüne saygısızlığının açık bir delilidir” dedi. Pastör Bonji, “Baskının arttığını görmek için yapılan tutuklamalara bakmanın yeterli olduğunu ve Hristiyanlara karşı şiddet kampanyalarının da yaygınlaştığını” sözlerine ekledi. Ayrıca geçtiğimiz birkaç ay içerisinde bir düzine Hristiyan inanç değiştirmekten ötürü on iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. (K)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi