19 Mart 2024 Salı

Irak Keldani Birliği Başkanı Sabbah Lübnan’da Açıklama Yaptı

Lübnan’daki Iraklı sığınmacıların durumu hakkında incelemelerde bulunmak için birkaç gün önce başkent Beyrut’a gelen Keldani Birliği Başkanı Sabbah, aşırıcı fikirlerin sadece terör örgütü IŞİD ile sınırlı olmayıp diğer cemaatlere de uzandığını belirterek, “Irak’taki Hristiyanlara sistematik bir şekilde uygulanan dışlama siyasetinden hükümet sorumlu.” dedi. Irak Keldani Birliği Başkanı Safa Sabbah, ülkedeki Hristiyanlara yönelik dışlama siyasetinden hükümetin sorumlu olduğunu belirtti.

Irak’taki durumun iyiye gitmediğine dikkati çeken Sabbah, “2014’te terör örgütü DAEŞ kentlerimizi, kiliselerimizi ele geçirdi ve hepsini yakıp yıktı. Bu nedenle Ninova’nın çeşitli bölgelerinden yaklaşık 125 bin Hristiyan göç etmek zorunda kaldı”. dedi.

Irak’taki Hristiyanların dışlanması ve ötekileştirilmesi yönündeki siyaset nedeniyle 2015 yılının bir önceki yıla göre daha kötü olduğunu kaydeden Sabbah, “Bağdat’taki milisler, Hristiyanlara ait ev ve arazilere el koydu. Eğer birlikte yaşama ve hoşgörü kültürünün oluşturulması konusunda hükümet aklı devreye girmezse gerçekten çok karanlık bir tünele doğru ilerleriz” ifadelerini kullandı.

“DURUMUMUZ HAKKINDA İYİMSER DEĞİLİZ”

Sabbah, Irak’taki Hristiyanların maruz kaldığı durumun dinen ve ahlaken caiz olmadığı konusunda halkın bilgilendirilmesi için dini otoritelere büyük görev düştüğünü vurgulayarak, ülkedeki Hristiyanların durumu konusunda iyimser olmadıklarını belirtti.

Irak hükümetini Hristiyanların maruz kaldığı olaylardan sorumlu tutarak, Hristiyanlara yönelik göçe zorlama, öldürme, evlerini yıkma gibi uygulamaları nedeniyle DAEŞ’i ‘zalim’ olarak niteleyen Sabbah, “Ancak aşırıcı fikirler DAEŞ’le sınırlı değil. Bağdat’ta DAEŞ yok. Oradaki Hristiyanların evlerine kim el koydu? Bu, hukukun uygulanmamasından kaynaklanıyor” dedi. Sabbah, sadece DAEŞ’in bitirilmesi değil, anayasa ve kanunlara dayalı bir devlet inşasının nasıl gerçekleşeceği üzerinde kafa yorulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Irak’ın Musul kentinin 2014’te DAEŞ terör örgütü tarafından ele geçirilmesinin ardından yaklaşık 150 bin Iraklı Hristiyan yerinden oldu. Irak’ta 450 bin civarında Hristiyan nüfus olduğu tahmin ediliyor. (BA)

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün...

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi