26 Nisan 2024 Cuma

Kentsel Ölümleri Azaltmak Adına Devlet Yetkililerine Seslenildi

Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Şehirler Gününe özel olarak kentsel ölümlerle ilgili yeni bir rapor yayınladı. 

Raporda kentsel ölümlerin temel sebeplerinden bazılarıyla mücadele etme yollarından bahsediliyor. Şehir yönetim kadrosuna ise bulaşıcı olmayan hastalıklardan ve trafik kazalarından kaynaklı ölümleri azaltmak adına çeşitli çözüm stratejileri sunuluyor.

Rapora göre; Kalp rahatsızlığı, felç, kanser ve diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar, her yıl dünya çapında 41 milyon insanın hayatına mal olmaktadır. Trafik kazaları ise yıllık 1,35 milyon kişinin ölüm nedeni olmaya devam ediyor.  

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

Dünya Sağlık Örgütü, Genel Müdürü Dr. Tedros Adhanom Gebreyesus: “Dünya nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor ve sayıları her gün artmaya devam ediyor bu nedenle şehir yetkilileri tarafından alınan kararlar milyarlarca insanın sağlığını etkilemektedir. İnsanların refahı, sağılık durumlarını birinci dereceden etkileyen toplu taşıma, temiz ve açık alanlar, sağlıklı yemekler ve uygun fiyatlı hastane ücretleri gibi erişebildikleri hizmetler belirlemektedir.”

Şehirde yaşayan insanların bulaşıcı olmayan hastalıklardan ve trafik kazalarından kaynaklı ölümleri ile ilgili hazırlanan rapor, şehir yönetimine ve kentsel planlama departmanına yönelik hazırlanmıştır. 

Bloomberg Yardımlaşma Vakfı’nın maddi desteğiyle hazırlanan rapor, tütün kullanımı, hava kirliliği, sağlıksız beslenme, düşük fiziksel aktivite ve yol güvenliğini arttırma gibi konularında yetkililerin alabilecekleri önlemler ve mekanlar konusunda detaylı bilgilere yer verilmiştir. 

New York’un 108. Belediye Başkanı Michael Rubens Bloomberg: “En etkili önlemlerin küresel ölçekte uygulanmasını sağlayarak, milyonlarca insanı kurtarabiliriz” açıklamasında bulundu.

Söz konusu rapor, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin bir parçası olarak, 2030’a kadar 193 ülkede erken ölümleri yarı yarıya indirmek ve 2020’de zaten yarı yarıya azalmış olan trafik kazalarında meydana gelen ölüm ve yaralanmalarını daha da azaltmayı hedefliyor. (who.int / O.D)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi