19 Mart 2024 Salı

Kıpti Hristiyanlar Mesih’e Ait Olduklarını Dövmeleriyle Gösteriyorlar

Mısır’daki Kıpti Ortodoks Hristiyanlar, yüzyıllardır süren bir dövme geleneğini sürdürerek İsa Mesih’e olan inançlarını gösteriyor.

Open Doors ABD, son birkaç yıldır IŞİD terör grubunun etkisini Mısır’a yaymasıyla beraber, azınlık Kıptilerinin kiliselere ve onların halklarına yönelik acımasız terör saldırılarıyla karşı karşıya kaldıklarını bildiren bir açıklamada bulundu. Ancak, korku içinde sinmek yerine, çocuklar da dahil olmak üzere pek çok Kıpti, yüzyıllarca yıllık haç sembolünü bileklerine dövme yaptırma geleneğini koruyorlar. Aslında, Hristiyanlara yapılan zülumleri izleyen gruba göre, yüzyıllar önce Mısır büyük ölçüde Hristiyan bir ülke olmaktan çıkıp Müslüman bir ülkeye dönüştüğünde, Hristiyanlara kimliklerini göstermek için dövme yapıldı ve inançlarından dolayı vergi ödemek zorunda kaldılar.

Bugün, Kıptiler, karşılaştıkları durum ne olursa olsun, ölmüşleri onurlandırmak ve İsa Mesih’e olan sadakatlerini göstermek için inançlarını dövme yaptırmayı bir yol olarak tercih ediyorlar.

Open Doors, “Hiçbir zaman silinmeyecek bir sembolü taşımak, her ne olursa olsun, Tanrı’ya olan bağlılığınızı ve onun size olan bağlılığını hatırlatıcı bir şeyi üzerinizde taşıdığınız anlamına gelir.” diye açıkladı. “İnancınızın beyanı herkese açıktır ve herkesin görebileceği bir şeydir; inancınız elinizde kalıcı olarak işaretli olduğunda Mesih’e olan bağlılığınız gizlenmez.”

Başları Kesilerek Öldürülen 20 Kıpti’nin Cenazeleri Defnedildi

Bu haftanın başlarında, Minya vilayetindeki Al-Our köyündeki Hristiyan halk, IŞİD terör örgütü tarafından 2015 yılının Şubat ayında dünyayı sarsan bir vahşet dolu videoda başları kesilen 20 Kıptinin cenazelerini nihayet defnedebildi. Mağdurların akrabaları, radikaller yüzünden hayatlarına mal olmasına rağmen, onların İsa Mesih’e olan inançlarının arkasında durma kararını memnuniyetle karşıladı. Kurbanlardan birinin babası olan 55 yaşındaki Zaki Hanna, “Milad’ın yurt dışındaki zor yaşam koşullarında hayatını kazanmak için yaptığı sıkı çalışmadan sonra sağ salim Libya’dan geri döndüğünü görmek isterdim” dedi. “Ama Tanrı’ya şükür, o bir kahraman olarak öldü, hayatını bağışlaması için hiç kimseye yalvarmadı, şehit olan o ve kardeşleri, inançlarını ya da yurtlarını terk etmediler.”

Hristiyan inancının şehitleri ilan edilen kurbanlarının cesetleri, hafta başında Libya’dan Mısır’a getirildi.

Mısır’daki bazı Hristiyan liderler, karşılaştıkları, 45 kişinin öldüğü ve 126 kişinin yaralandığı 2017 Palm Pazarı çifte bombalama olayları benzeri zulme rağmen, Mesih’in takipçilerinin kazandığını söyledi.

Kahire’deki Protestan Kilisesi’nde yardımcı pastör olan Rahip Sameh Hanna, Nisan ayında Başbakan’a verdiği demeçte, “Mısır’da yaşayan Hıristiyanlar arasında ruh hali çok ama çok iyidir. Durum iyi ya da kötü olduğu için değil – sebep bu değil. İki tür haber var – çok çirkin, çok cesaret kırıcı olan dünyevi haberler ve ben Batı’da sadece orada veya burada bombalama haberlerinden ibaret olan dünyevi haberleri aldığınızı düşünüyorum.

“Ama kutsal haberler de var. Ruhsal olarak neler olduğunu biliyoruz. Herkesin görmediği şeyleri görüyoruz. Duymadığınız şeyleri görüyoruz. Mesihi tanımaya gelen her tür geçmişe sahip çok sayıda insan görüyoruz, bu da bize neşe veriyor .”(christianpost)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi