27 Nisan 2024 Cumartesi

Meksika’da Sistine Şapel’in Bir Kopyası Yapıldı

Meksika’nın başkenti Meksiko’da yaşayan insanlar Sistine Şapeli’ni görmek için Vatikan’a gitmek zorunda kalmayacak. Sistine Şapeli’nin duvarlarının ve tavanının bir kopyası geçici olarak Meksiko’nun şehir merkezinde bulunan Devrim Anıtı’nın yanında bulunan bir kiliseye yapıldı. Vatikan’dan özel olarak gelen Sistine Şapeli’nin fresklerinin kopyalarını Meksiko şehrinde bulunan “Mexico’s art deco Monument to the Revolution” anıtında sergileniyor.

Kopyaların yapılmasını sağlayan sanat yönetmeni Gabriel Berumen, “Çoğu insan deli olduğumu söylüyor. 1999 yılında Vatikan’a gittiğim zaman Sistine Şapeli’ni gezerken, yaşadığım yerdeki kilisenin boyutlarıyla Sistine Şapeli’nin boyutlarının aynı olduğunu gördüm. Daha sonra ise kendi kendime Michelangelo’yu yaşadığım bölgeye neden taşımayayım ki diye düşündüm.” dedi.

The Wall Street Journal’a göre, ressam Miguel Macias, Sistine Şapeli’nde bulunan fresklerin kopyasının bugüne kadar kimsenin yapmadığını belirtti. Macias, iki sene içerisinde beraber çalıştığı mimarların, mühendislerin ve ressamların defalarca Vatikan’a gidip Sistine Şapeli’ni en ufak detayına kadar orijinal boyutuyla kopyalayabilmek için incelediklerini söyledi.

Birçok Rönesans dönemi resim ustası bu eserleri kopyalarken fotoğraflı kaynaklardan da yararlandı. Sistine Şapeli’nin tavanın kopyalanması kapsamında yürütülen proje için Vatikan gerekli detayların gözüktüğü yaklaşık 2.7 milyon kopyalanmış fotoğraf gönderdi. Serginin açılış törenine Meksika’daki Papalık büyükelçisi Christopher Pierre katıldı.

Şapelin duvarları 1515-1519 yılları arasında Raphael tarafından dokunan halı, Boticelli, Roselli, Signolli ve Michaelangelo’nun freskleriyle süslüdür. Sistine Şapeli’nin en önemli eserleri ise tavanında bulunan Michalengelo’ya ait fresklerdir. Michalengelo, Sistine Şapeli’nin tavanını resmetme işini heykeltraş olduğu gerekçesiyle başlangıçta kabul etmemiş fakat Papa II. Julius’un ısrarıyla işe gönülsüz olarak başlamıştı. Michalengelo şapelin duvarlarındaki boşluklara yerleştirdiği tahta iskelelerin üzerinde ayakta durarak dört yıl boyunca tavanı işlemiştir. Michalengelo freskleri işlerken 4 yıl boyunca (1508-1512 ) çalıştığı yere kimsenin girmesine izin vermemiştir. (Olga Daşcinscaia/BA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi