19 Mart 2024 Salı

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Kutsal Hafta

SAT-7 TÜRK-Özel

Geçtiğimiz sene SAT-7 TÜRK ekibi olarak belgeselini tamamladığımız İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi’nde yapılan Paskalya ayinlerinin ardından bu sene de Paskalya Haftası’nda düzenlenen ayinler için Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’ndeydik.

Mersin’de bulunan Aziz Mihail ve Aziz Cebrail Ortodoks Kilisesi’ndeki Kutsal Büyük Elem Haftası ayinlerini Mersin Ortodoks Kilisesi Ruhani Önderi İspir Teymur yönetti.

Büyük Çarşamba, Kutsal Perşembe (Son Akşam Yemeği), Kutsal Cuma (İsa Mesih’im Çarmıh’a gerildiği gün) ve Kutsal Nur’lu Cumartesi ayinlerinin yapıldığı Kutsal Büyük Elem Haftası’nın ilk üç gününde Mesih’in ölümünden önce öğrencileriyle yaptığı son konuşma ve buyruklar hatırlandı.

Kutsal Yağ duasının yapıldığı Büyük Çarşamba günü, Kutsal Kitap’tan özellikle Yeni Ahit’ten ayetler okundu. Ardından bir yağ kesesinin içerisinde bulunan mumlar ve kandiller yakıldı. Mesih’in hoş kokulu bir yağ (mira) ile meshedilmesinin anıldığı törenin bir önemi de Mesih İsa’ya ihanet eden Yahuda İskaryot isimli öğrencinin Çarşamba günü ihanet etmesidir. Bu olay, kilise takviminde Çarşamba günleri oruç tutmanın gelenek haline gelmesine yol açmıştır. Büyük Çarşamba ayini, Peder Teymur’un kilise cemaatine kutsal yağ sürmesiyle sona erdi.

Kutsal Büyük Perşembe günü yapılan sabah ayininde Mesih İsa’nın son akşam yemeğinde gerçekleşen dünyevi varlığını temsile yönelik Efkaristiya içeren Kutsal Ayin ile başladı. Akşam ise Kutsal Cuma sabahının duasıyla bağlantılı olan ve İncil’den 12 ayet okuması olarak adlandırılan Mesih’in acılarının töreni yapıldı. İncil’den 12 ayet okunmasının sebebi Mesih’in mahkemesi, kırbaçlanması, hapse atılması ve çarmıha gerilmesinin ile ilgili 12 ayet bulunmaktadır.

Okumaların ardından Ruhani Önder İspir Teymur, sunak üzerine Mesih İsa’nın Haç’a gerilmiş olan resmi bulunan Haç’ı tütsüledi. Kilise çanları cenaze töreni düzeninde çaldı ve ardından kilisenin bütün ışıkları söndürüldü. Cemaat ellerindeki mumlarla Mesih’in çarmıha gerildiği anda yaşanan büyük karanlığı andı. Ruhani Önder İspir Teymur, sırtında taşıdığı Haç’la sunak etrafında döndü ve sonunda Kutsal Haç’ı dikey bir şekilde koyarak Haç’ı tütsüledi. Kilisenin ışıklarının açılmasıyla Seher duası edildi. Cemaat sırasıyla Haç önünde secde ederek Haç’ı öptü.

Komünyon verilmediği ve Kutsal Ayin’in düzenlenmediği tek gün olan Kutsal Büyük Cuma’da İsa Mesih’in çektiği acı ve ızdıraplarını anma günü olarak bedeninin defnedilişi anıldı. Mezarda Ağıt Töreni’nin gerçekleştirilmesiyle yanan mumlar eşliğinde inanlılar, Mesih’in mezarı önünde Ruhani Önder tarafından söylenen yas dualarına katıldı.

Kutsal Nur’lu Cumartesi günü sabah yapılan ayinde Diriliş’in öncü günü olması sebebiyle defne yaprakları serpilerek Mesih İsa’nın ölüm karşısındaki zaferi karşılandı. İncil okumasından sonra tüm cemaat Komünyon’a paydaş oldu.

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde akşam 21:00 sularında başlayan ayinde dualar edildi.

Mesih İsa’nın çarmıhta ölümüden sonraki üçüncü gününde mezardan dirilişinin ifade edildiği bu ayin Kutsal Nur’un mumlarla cemaate dağıtılmasıyla ayin kilise avlusunda devam etti. Ellerinde mumlarla Peder İspir Teymur’un arkasında avluya çıkan cemaat üyeleri, burada devam eden ayinde ilahiler söyleyerek bayram coşkusunu “Mesih Kam! Hakkan Kam!” diyerek yaşadı.

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün...

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi