26 Nisan 2024 Cuma

Roma’nın İlk Kadın Belediye Başkanı Seçildi

İtalya’da geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerin ikinci turunda, Roma’nın belediye başkanlığına muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi’nin adayı Virginia Raggi seçildi. Roma’nın ilk kadın belediye başkanı olan Raggi zaferini “Bugün Romalılar kazandı” sözleriyle ilan etti.

37 yaşındaki Virginia Raggi, Roma’nın ilk kadın ve en genç belediye başkanı oldu. Geçen Şubat ayında 5 Yıldız Hareketi’nin internette yaptığı oylamayla adaylığa seçilen Virginia Raggi, yaklaşık 4 ay içinde başkentin yöneticiliğine yükseldi.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre, Raggi’nin oyların yüzde 67’sini aldığı belirtildi. İktidardaki Demokratik Parti’nin (PD) adı yolsuzluk ve mafya bağlantılarına karışan adayı Roberto Giachetti ise yüzde 32’de kaldı.

Roma’nın yeni Belediye Başkanı Virginia Raggi de zafer konuşmasında “Bugün Romalılar kazandı. Bu tarihi bir an, bir dönüm noktası. Roma ilk kez bir kadın belediye başkanına sahip oluyor. Çığır açan bir değişimle karşı karşıyayız” dedi. “Herkesin, bana oy vermeyenlerin de belediye başkanı olacağım” diyen Raggi “yasallık ve şeffaflık” sözü verdi. 5 Yıldız Hareketi destekçileri seçim zaferlerini Roma’da “Dürüstlük” sloganlarıyla kutladı.

5 Yıldız Hareketi Nedir?

Yolsuzluklara, siyasetçilerin sahip olduğu imtiyazlara, AB kurumlarına isyan hareketi olarak 2009’da, komedyen Beppe Grillo tarafından kurulan 5 Yıldız Hareketi, kısa sürede önemli kazanımlar elde etti. Hareket, 2013’te ilk kez katıldığı genel seçimlerde yüzde 25, 2014’teki AB seçimlerinde ise yüzde 21 oranında oy toplamayı başardı.

Ne solcu ne sağcı olarak tanımlanan, popülist 5 Yıldız Hareketi Avrupa Parlamentosu’nda Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Avrupası (EFDD) grubunda yer alıyor. Grubun başkanlığını da Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi lideri Nigel Farage ile 5 Yıldız Hareketi’nden David Borelli yapıyor. Hareketin geçen yıllarda yerel seçimleri kazandığı Parma ve Livorno’daki belediye başkanları hakkında görevi kötüye kullanmak ve yolsuzluktan soruşturma açılması imajına darbe vurmuştu.

Raggi’nin seçim zaferi, Başkan Renzi’nin gelecek sonbaharda yapmayı planladığı ve siyasi kariyerini bağladığı anayasa reformu referandumunu zora sokabileceği belirtiliyor.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi