26 Nisan 2024 Cuma

Rus sınır muhafızları Başepiskopos Kliment’i gözaltına aldı

Rus Sınır Muhafızları, Ukrayna’nın ana kısmı ile Rusya tarafından işgal edilen Kırım arasındaki idari sınırda, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Kırım ve Akmescit Başepiskoposu Kliment’i sebep belirtmeden iki saate yakın gözaltında tuttular.

“Kırım’ın Sesi” haber ajansına konu ile ilgili açıklama yapan Başepiskopos, gözaltına alınma sebeplerinin ona açıklanmadığı, ayrıca Kırım’dan Ukrayna’nın ana kısmına çıkarken de  gözaltına alındığını hatırlatarak, “Bu uygulama, daha önce idari sınırda Kırımoğlu, Çubarov ve Şukudjiyev’in başlarına gelen durumları hatırlatıyor. Onlarda bir zamanlar sınırda sorun yaşıyorlardı, şimdi ise yarımadaya girişleri tamamen yasaklanmış durumda” diye anlattı.

Geçen hafta, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Kırım ve Akmescit Başepiskoposu Kliment, Kırım Tatar temsilcileriyle birlikte Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM)  sonbahar oturumuna katılarak işgal edilen Kırım’ın sorunlarının tartışıldığı etkinliklere iştirak etmişti.

Kırım haber ajansına göre, AKPM oturumu sırasında Kliment, Avrupalı milletvekillerini işgal edilen Kırım’da yaşayan Ukrayna vatandaşlarını baskılardan korumaya çağırmıştı. Konuşmasında ayrıca Ukrayna kilisesi ve Ukrayna diline de yarımadada baskı yapıldığını belirten Başepiskopos, “Kiev Patrikhanesine bağlı olan Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Ukrayna milli, kültür ve ruhani hareketinin temeli olduğundan siyasi baskılara uğruyor. Söz konusu baskılar Ukraynalı toplumunun yok sayılmasına yol açıyor. Kırım’da Ukraince dili korunmuyor, geliştirilmiyor, baskıcı Rusya yönetim organları tarafından yok edilme tehlikesi mevcut” diye kaydetmişti.

Şubat 2015’te Kırım’ın Rusya’ya ilhakından sonra baskılarla karşı karşıya kalan Kırım’daki Kiev Patrikhanesi’ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin arsası Rusya Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB) verildi. Kırım’ın Rusya’ya tarafından işgalinden sonra Kiev Patrikhanesi’ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin temsilcileri takibe ve baskıya uğradı. 2 Ukrayna Ortodoks Kilisesi kapatıldı. Ayrıca Sivastopol’deki  (Akyar) Yunan Katolik Kiliseleri’ne de kilit vuruldu.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi