fbpx
16 Mayıs 2024 Perşembe

Papa Françesko, Cinsel Taciz Yasası Çıkarttığını Açıkladı

Vatikan, son zamanlarda meydana gelen cinsel istismar skandallarının önüne geçmek için yeni bir yasa tasarısı düzenledi. Bu yasayla, vakalardaki zaman aşımı süresi 4 yıldan 20 yıla çıkarıldı.

Son yıllarda Vatikan; dünya basınında taciz, tecavüz skandallarıyla gündeme geliyor. Kiliselerde yaşanan skandallar, bir bir ortaya çıkınca Papa da Vatikan için cinsel taciz yasası çıkarttığını açıkladı.

Bu yasayla birlikte Katolik Kilisesi’nde hem cinsel tacizin hem de bu vakaların kilise hiyerarşisi içinde üstlerinin örtülmesinin önlenmesine yönelik ilk kez somut bir adım da atılmış oldu.

VATİKAN BROŞÜR HAZIRLATIYOR

Vatikan ise şimdi konuyla ilgili başka bir plan üstünde çalışıyor. Vatikan’da çalışan iki yetkili Reuters’a konuşarak, Kilise’nin bu yasa tasarısı ile ilgili bir broşür hazırlattığını açıkladı. Alınan bu kararın, Papa tarafından önümüzdeki günlerde duyurulması bekleniyor.

PAPA AÇIKLAMAYA HAZIRLANIYOR

Broşürde, cinsel tacize uğrayan kişilerin şikâyette bulunmadan önce hangi kuralları izlemesi gerektiğini belirten maddeler de yer alacak. Planın başlığının ise ‘Ahlaki Sorumluluklar’ adını alması bekleniyor.

Mart ayında Vatikan’ın çıkardığı ve Papa’nın duyurduğu yasada; diplomatlar, cinsel istismara maruz kalan kişilerden gelen cinsel istismar vakalarını raporlanmak zorunda olacak, raporlamayanlara ise Vatikan yaptırım uygulayabilecek ve hapis cezasıyla cezalandırabilecek.

DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLECEK

Papa Francis ayrıca yasa kapsamında, cinsel istismar mağdurlarının ‘nitelikli personellerden psikolojik ve tıbbi yardım alabilmeleri için bir danışmanlık hizmeti de yürürlüğe koyduğunu söyledi.

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Selin Vurduğu Brezilya’da Kiliseler Kapılarını Açtı

Brezilya’nın güneyinde en az 136 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 537 bin kişinin yerinden edildiği felaketin ardından...

Brezilya’da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 148’e Yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların neden olduğu sellerde, can ve...

Dünya Genelinde Yerinden Edilen Kişi Sayısında Rekor

Alarm Verici Seviyede NTV'nin haberine göre; Sudan, Kongo, Filistin ve diğer bölgelerdeki çatışma ve şiddet olayları, geçtiğimiz yıl...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi