29 Nisan 2024 Pazartesi

‘’Hak ve Eşitliğin Peşinde Türkiye’de İnanç Özgürlüğü Hakkını İzleme Raporu’’ İnanç Özgürlüğü Girişimi’nin Web Sitesinde Yayınlandı!

İnanç Özgürlüğü Girişimi Hak ve Eşitliğin Peşinde: Türkiye’de İnanç Özgürlüğü Hakkını İzleme Raporu’nu 2 Temmuz 2019’da yayınladı.

Norveç Hesinki Komitesi İnanç Özgürlüğü Girişimi 2013 yılından beri Türkiye’de din veya inanç özgürlüğü hakkını izliyor ve yıllık raporlar yayınlıyor. Hak Ve Eşitliğin Peşinde Türkiye’de İnanç Özgürlüğü Hakkını İzleme Raporu aynı zamanda İnanç Özgürlüğü Girişimi projesini yürüten Dr. Mine Yıldırım tarafından kaleme alındı. 

Türkiye’de din veya vicdan özgürlüğü ile ilgili olarak Ocak 2016 – Mart 2019 aralığını kapsayan izleme raporu, din veya inanç özgürlüğü hakkının bileşenlerini uluslararası insan hakları hukukunu temel alarak sistematik bir şekilde değerlendiriyor. Raporda ayrıca mevzuat ve uygulamanın insan hakları hukuku ile uyumlu hale getirilmesi konusunda yol gösterici tavsiyelere ve iyi uygulamalara yer veriliyor. Türkiye’nin din veya inanç özgürlüğü alanında gerek uluslararası insan hakları sözleşmeleri ve Lozan Antlaşması gerekse Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ndan kaynaklanan önemli insan hakları yükümlülükleri bulunuyor. Öte yandan eski ve yeni pek çok inanç özgürlüğü meselesi, mevzuat ve uygulama değişikliği ile halen çözüm bekliyor.

Kuruluşundan beri Türkiye’de düşünce, vicdan ve din özgürlüğü hakkının herkes için korunması amacıyla çalışmalar yürüten, İnanç Özgürlüğü Girişimi’nin yayınladığı bu raporda; ayrıntılı bir şekilde ortaya konan bulgular, herkesin din veya inanç özgürlüğü hakkının etkili bir şekilde korunmasının güvence altına alınması için, insan hakları standartlarını temel alan ve kapsayıcı bir danışma süreciyle hayata geçirilecek köklü bir dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

Raporda dikkat çekilen konular arasında ibadet yeri statüsü kazanma konusunda engeller, zorunlu Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersleri ve muafiyet konusunda yaşanan sorunlar, nüfus kaydında din hanesinin yer alması, din veya inanç gruplarının tüzel kişilik kazanma önündeki engeller ve örgütlenme hakkına ilişkin diğer sorunlar yer alıyor. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin olarak almış olduğu önemli kararların uygulanmadığı vurgulanıyor.

Rapora aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz: http://inancozgurlugugirisimi.org/wp-content/uploads/2019/07/Report_Turkey_web.pdf

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi