10 Mayıs 2024 Cuma

Filipinler’de Yanardağ Patlaması Sonucu, En Az 300 Bin Kişi Tahliye Edildi

En küçük aktif yanardağlarından biri olan Taal Yanardağı’nda gerçekleşen patlama sonucunda, Filipinler’in Manila bölgesinde gökyüzü kül, buhar ve çakıl taşlarıyla kaplandı.

Filipin Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü’nden (PHNOLCS) alınan verilere göre, patlamanın ardından gaz ve kül bulutu havaya yükselirken, yanardağdan birkaç kilometre uzaklıktaki kasabalar ve şehirler de küllerden etkilendi. Yetkililer, Taal çevresinde ve başkent Manila yakınlarında yaşayanlar için tahliye kararı çıkardı. Şu ana kadar, yaklaşık 300 bin kişinin tahliye edildiği öğrenildi. 

Etkilenen bölgelerdeki diğer sakinlerin, evde kalmaları, maske ve gözlük takmaları istendi. Yolların küllerden dolayı oldukça kaygan olması nedeniyle, sürücüler de yollardan uzak durmaları konusunda uyarıldı.

En son 1965 ve 1977 yılları arasında patlama gösteren Taal Yanardağı, 1991’den itibaren ise, olası patlama belirtileri gösterdi. 2019 yılında, volkanik aktiviteler nedeniyle Filipin Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü’nden (PHNOLCS) tarafından alarm seviyesi yükseltilmişti. Pazar günü ise, dördüncü alarm seviyesine yükseltildi. Bu durum, saatler veya günler içinde tehlikeli bir patlamanın yaşanabileceğini gösteriyor. 

Yetkililer, patlamanın aylar, hatta yıllar boyunca sürebileceğinden endişeleniyor. Associated Haber Ajansı’ndan alınan bilgiye göre, ülkede elektrik kesintileri yaşanıyor. Manila Uluslararası Havaalanı da, pazar gecesi kapatıldı. Filipinler Sivil Havacılık Kurumu, havaalanı çevresindeki volkanik küller nedeniyle, Manila Ninoy Aquino Uluslararası Havaalanı’ndaki tüm uçuşların askıya alındığını açıkladı. 

Business Travellar’dan alınan bilgiye göre ise, pazartesi gün ortasından itibaren, Manila Uluslararası Havaalanı’ndaki faaliyetler kısmı olarak yeniden başladı. (CHL)

Papa Françesko, Doğum Oranındaki Büyük Düşüş Hakkında Konuşacak

Vatikan tarafından yapılan duyuruda, Papa Françesko'nun İtalya'daki demografik kriz hakkında konuşacağı açıklandı.  İtalya'daki doğum oranı tarihin en düşük...

İskenderun’da Bayramlaşma Etkinliği

İsa Mesih’in ölümden dirilişinin kutlandığı Paskalya Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi salonunda protokol bayramlaşma...

Hristiyan Yardım Kurumundan, Çocukların Eğitimine Destek

Somali'de Halima ile çocukları Sahra, Ahmed ve Yasir inançları nedeniyle zulüm gören Hristiyanlardan bazıları. 2012 yılında İsa'yı...

Aşırılık Yanlıları Mısır’da Evleri Ateşe Verdi

Nisan sonunda Mısır’ın Minya kentinin Al-Fawakher köyünde Kıpti Ortodoks Hristiyanlara ait çok sayıda ev ve dükkân ateşe...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi