fbpx
19 Mayıs 2024 Pazar

Yemenlilerin Büyük Bölümü Sıtma Tehdidi Altında

Uzun yıllardır iç savaş nedeniyle bitkin düşen Yemen’de, derinleşen insani ve ekonomik krizle birlikte sağlık sisteminin ağır yara alması, halkın büyük çoğunluğunu sıtmaya karşı savunmasız bıraktı.

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, iç savaş, pek çok sağlık merkezinde tahribata ve hasara yol açarken ülke genelinde sağlık hizmetleri ancak yarı kapasiteyle sağlanabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 10 Nisan’da, ‘‘Yemen’de 20 milyon 400 bin kişi, sıtma bulaşma riski bulunan bölgelerde yaşıyor’’ açıklamasında bulundu.

Yemen’de her yıl 1 milyon yeni sıtma vakası görüldüğü ifade edilen açıklamada, Yemenlilerin çoğunun devam eden çatışmalar nedeniyle sağlık hizmetine erişimde güçlük çektiği vurgulandı. Açıklamada, Aden, Lahic, Hudeyde, Hacce, Şebve ve Hadramevt kentlerinde sıtma tedavisi için yedi merkezin kurulduğu belirtildi.

DSÖ’nün Yemen Temsilcisi Edhem Abdulmunim Reşad, son altı haftada uygulanan sıtma kontrol programının, enfeksiyonlarda yüzde 50’lik azalma sağladığını ifade etti. Ancak ülkede birçok kişi, sıtmayla mücadeleye yönelik mevcut adımları yetersiz buluyor. Yetkililerin nedenlerle değil yalnızca sonuçlarla ilgilendiğini aktaran Yemenliler, sıtmanın neden olduğu bataklıkların ve sağanak yağışların toplandığı yerlerin doldurulmasını, laboratuvar, tıbbi malzeme ve gerekli tedavilerin sağlanmasını talep ediyor.

”En büyük tehlikeyi çocuklar ve hamile kadınlar yaşıyor’’

Taiz Devlet Eğitim Hastanesi Genel Müdürü Dr. Neşvan el-Husami, Taiz nüfusunun yüzde 60’ının sıtma tehdidi altında olduğunu belirterek, ‘‘Kalp ve iç hastalıkları olanlar ve sığınmacı kamplarında yaşayanlarda tehlike ikiye katlanıyor. En büyük tehlikeyi ise çocuklar ve hamile kadınlar yaşıyor’’ dedi.

Yaz ve yağış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte su birikintileri ile bataklıkların doldurulamaması halinde tehlikenin felaket boyutuna ulaşacağını vurgulayan Husami, ülkede sıtmayla mücadelenin cibinlik gibi geleneksel yöntemlerle sınırlı olduğuna ve çoğu vatandaşın erken aşamada muayene ve tedavi için sağlık merkezlerine gidemediğine dikkati çekti.

Husami, yetkililere ve insani yardım kuruluşlarına gerekli tedavileri sağlamak için acil bir plan geliştirmeleri çağrısında bulundu. (AA)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi