30 Nisan 2024 Salı

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Kutsal Efkaristiya Bayramı


İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde 19 Haziran Pazar günü, Kutsal Efkaristiya Bayramı gerçek gününden üç gün sonra kutlandı.

İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec’in yokluğunda tören Genel Viker peder Felianus Dogon tarafından yönetildi. Aziz Yuhanna Katedrali’nin Rektörü Peder Ugo, Karşıyaka Azize Helena kilisesinin rahibi Peder Dariusz, Bayraklı Aziz Antuan kilisesinin rahibi Peder Ezio, Göztepe kilisesinin rahibi Peder Ireneusz ve Buca Vaftizci Yahya kilisesinin Rahibi Peder Gabriel Ayin’e eşlik ettiler. Ayrıca İzmir Anglikan Kilisesi’nin Rahibi Peder James Buxton ve İstanbul Büyükdere Kilisesi’nden gelen Peder Mihaita törene katıldılar. 

Yaratılış Kitabı’ndan ve Aziz Pavlus’un Korintilere Birinci Mektubu’ndan Sözler okunduktan sonra Aziz Luka tarafından yazılan Mesih İsa’nın İncil’inden Sözleri, Ekmeğin Çoğalması mucizesinin ünlü hikayesini Peder Ugo okudu.

Ardından Peder Felianus günün müjdesinin sözlerini hatırlatarak verdiği vaazında: “Bu derin bir birliktelik anıdır: Kalabalık Rab’bin sözünden tatmin olur ve şimdi onun yaşam ekmeğiyle beslenir. Ve İncil bize hepsinin tatmin olduğunu söylüyor. Mucize şudur: Bir çarpışmadan ziyade imandan ve duadan ilham alan bir paylaşımdır. Vurgu, çarpma değil, paylaşma eylemindedir. Bu gerçekten önemli. İsa, öğrencilerini sahip oldukları şeyi vermeye ve paylaşmaya davet ediyor. Büyük ya da küçük olması ya da yeterli olmaması önemli değil. Sahip olduğumuz her şeyi sevgi ve şefkatle verirsek, meyve verebilir. İsa’nın bize söylemek istediği buydu… Corpus Christi Bayramı, sahip olduğumuz az şeyi paylaşabilmemiz ve asla kendi içimize çekilmememiz için Tanrı’ya inanmamızı ister” dedi.

Ayin bittikten sonra herkes dizleri üzerine çökerek Efkaristiya’ya ilk olarak bu anda tapındılar. Sonra Katedral’in çevresinde kutsal yürüyüş yapıldı. Önde rahibeler ve çocuklar yola çiçek yaprakları döktüler, arkasında rahipler, sonra Peder Felianus tarafından tutulan Kutsal Efkaristiya, üzerinde cemaatten dört üyenin taşıdığı çadır taşınırken, Ayin’de servis eden bir kişi de Efkaristiya şemsiyesini tuttu. Arkada koro ve cemaatten tüm gelen katılımcılar yürüdüler.

Yürüyüşün ardından Efkaristiya yine sunak üzerine koyuldu ve herkes tekrar dizleri üzerine çöktüler, hem tapındılar hem de beraber farklı dualar ettiler.

Ozan Karagöz tarafından yönetilen Katedral’in Korosu ve org çalan Serkan Şahin muhteşem şekilde bu görkemli Ayine renk kattılar.

(SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Episkoposlar, Katoliklere Yönelik Saldırıları Kınadı

Hindistan'da episkoposlar, aşırılık yanlısı bir grubun Katolik okuluna yönelik saldırısını kınadı. 16 Nisan'da yaşanan saldırıda Telangana eyaletindeki Rahibe...

Hristiyan Liderler Ruanda Soykırımının 30. Yılını Andı

Afrika Hristiyan Uzmanlar Forumu (ACPF) üyeleri, yaklaşık 800 bin kişinin hayatını kaybettiği Ruanda soykırımının 30. yıldönümünde mağdur...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Saldırılar Son Bulmuyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Hristiyanlara zulmeden Müttefik Demokratik Güçler (ADF) adlı terör örgütü, Beni kentinde düzenlediği saldırıda 12...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi