fbpx
20 Mayıs 2024 Pazartesi

Avrupa’da Hristiyanlık Karşıtı Nefret Suçları İşleniyor

Yeni bir rapora göre, 2021’de Avrupa genelinde 500’den fazla Hristiyanlık karşıtı nefret suçu işlendi. 2020’ye kıyasla suçlarda önemli bir düşüş olsa da, birçok ülkede devam eden önyargı nedeniyle Hristiyanlar inançlarını gizlemeye yöneliyor.

Avrupa’daki Hristiyanlara Yönelik Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılık Gözlemevi (OIDAC) tarafından yayınlanan 2021 raporunda şu bulgular yer aldı:

  • Geçen yıl 500’den fazla Hristiyanlık karşıtı nefret suçu işlendi, ancak gerçek sayının daha yüksek olduğu düşünülüyor.
  • Avrupa’daki 19 ülkede Hristiyanlık karşıtı nefret suçları işlendi. 14 saldırı vakası yaşanırken, 4 Hristiyan inancı nedeniyle öldürüldü.
  • Hristiyanların uygulamak zorunda kaldığı otosanürün etkileri korkutucu boyutlara ulaştı.  
  • Hristiyanlar, medya ve siyasi gruplar tarafından çeşitli olumsuz kalıplara maruz kaldı. Bu durumdan en çok İspanya’daki Katolikler etkilendi.
  • Sosyal medya platformlarında hakaret ve şiddet içerikli paylaşımlar yer almasına rağmen Hristiyan kuruluşların varlığına izin verilmedi. Ancak aynı platformlarda Hristiyanlık karşıtı paylaşımlara izin verildi.
  • Nefret söylemi yasaları ve kamu düzeni mevzuatı, ifade özgürlüğü hakkını engelleyerek birçok ülkede sokak vaizlerinin haksız yere tutuklanmasına neden oldu.

OIDAC’ın 65 sayfalık raporunda, ‘‘Sınırlı kaynaklar ve nefret suçlarının genel olarak eksik bildirilmesi nedeniyle, gerçek sayının daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bunun nedeni, Hristiyanlık karşıtı nefret suçlarının kurbanları olumsuz etkilemesi ve medyada yer verilmemesi olabilir’’ ifadeleri yer aldı.

OIDAC tarafından belgelenen en yüksek Hristiyanlık karşıtı nefret suçu 124 vaka ile Fransa’da işlendi. Bunu 112 ile Almanya, 92 ile İtalya, 60 ile İngiltere, 40 ile İngiltere, 30 ile İspanya, 15 ile Avusturya, 10 ile Belçika, 7 ile İrlanda ve İsviçre izledi. Rapora göre her gün yaklaşık iki Hristiyan mekânı (ibadet yeri veya mezarlık) saldırıya uğruyor. Hristiyanlara yönelik doğrudan saldırıların sayısı 2019’da 42 iken 2021’de 66’ya yükseldi.

Fransa ve Almanya, son yıllarda Hristiyanlara yönelik en fazla nefret suçu işlenen ülkeler olmaya devam ederken, onları İtalya, Polonya, Birleşik Krallık ve İspanya izledi.

Genel olarak, Hristiyanlara yönelik nefret suçlarında yüzde 53’lük bir düşüş yaşandı. 2020’de bildirilen 981 vandalizm saldırısı, 2021’de 519’a düştü. En yaygın ikinci suç (yaklaşık 80 vaka) ise ondalıkların, dini objelerin ve kilise malzemelerinin çalınmasıdır. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 60 kundaklama saldırı meydana geldi.

Dini Özgürlük Enstitüsü’nden Todd Huizinga, ‘‘Özellikle Hristiyanların inanç özgürlüğü Avrupa’da ciddi şekilde tehdit altında’’ dedi. OIDAC’ın raporu, Avrupalı ​​Hristiyanlar arasında otosansürün artışına da dikkat çekti. Otosansür, bireylerin görüşlerini ve inançlarını gizleme kararı olarak bilinmektedir. Hristiyanlar, eğitim ve iş hayatında, kamusal alanda, sosyal ilişkilerinde ve sosyal medya platformalarında olumsuz sonuçlardan kaçınmak için inançlarını gizlemeye çalışıyor.

Raporda, ‘‘Otosansür, gençlerin veya Hristiyanlığı yeni keşfedenlerin inançlarını terk etmelerine yol açabilir. Ülkelerde dine yönelik düşmanlık gelişiyor. Bu düşmanlık hükümetlerin, mahkemelerin ve genel olarak toplumun eylemlerinde hissediliyor. İnsanları en çok etkileyen şey sosyal baskıdır’’ ifadeleri yer aldı.

Dünya Müjdeci Kiliseler Birliği’nin Savunuculuk Direktörü Dr. Janet Epp Buckingham, ‘‘Hristiyanlar iş hayatında engelle karşılaşacağını düşündüğünde inancını gizlemeye yöneliyor. Öğretmenlerin inançlarla alay etmesi durumunda öğrenciler inançlarını inkâr etmeyi veya gizli tutmayı hızlıca öğreniyor’’ dedi. (CBN)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi