26 Nisan 2024 Cuma

Yerinden Edilmiş Kişiler İçin Dayanışma Çağrısı

Sudan ile Güney Sudan sınırında bulunan Abyei bölgesinde gerçekleşen etnik çatışmalar nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin durumu kötüleşmeye devam ediyor.

El Obeid episkoposu Yunan Tombe Trily, insani bir felaketle yüzleşen halka yardım eli uzattı. Aynı zamanda Sudan ve Güney Sudan Episkoposlar Konferansı’nın (SSSCBC) başkanı olan episkopos, St. Mary kilisesine yaptığı pastoral ziyaretin ardından, Hristiyan kurumlara ve uluslararası topluma çağrıda bulundu. Episkopos, ‘‘Özellikle Caritas Güney Sudan’a, en kısa zamanda bölge halkına gıda ve sağlık hizmetlerini sağlama çağrısında bulunuyorum. Sudan Cumhuriyeti ve Güney Sudan’ı sıkı çalışmaya ve Abyei sorununa hızla bir çözüm bulmaya davet ediyorum’’ dedi.

Şubat 2022’de Abyei’de Ngok Dinka ile Twiic Mayardit Dinka arasında yeni bir etnik çatışma çıktı. Yerel kaynaklara göre, 10 Ekim’de şiddet olayları yeniden başladı. Çatışmalar sonucu evler yakıldı ve yağmalandı. Her iki taraftan hayatını kaybedenler oldu ve binlerce kişi yerinden edildi. 

Papa Françesko, Temmuz ayında ertelenen ziyareti gerçekleştirmeye hazırlanıyor. 19 Kasım 2022’de Vatikan’da düzenlenen Afrika CUAMM Doktorları Buluşması’nda katılımcılara seslenen Papa, 2023’ün başlarında ziyaretin gerçekleşmesini umduğunu söyledi. Güney Sudan’daki halkın yaşadığı acılara atıfta bulunan Papa Françesko, ‘‘Bugün bize gündelik ekmeğimizi ver diye dua ettiğimizde ne söylediğimizi iyi düşünmeliyiz. Çünkü dünyanın bazı yerlerinde binlerce kadın ve erkek kırıntılarla karnını doyurmaya çalışıyor’’ dedi.

Kapsamlı Barış Anlaşması’nda Abyei Protokolü tarafından ‘özel idari statü’ olarak kabul edilen Abyei, Güney Sudan ile Sudan arasındaki sınır bölgesinde bulunan 10.546 km2‘lik bir alandır. Abyei Protokolü uyarınca, bölge geçici olarak her iki ülkenin de bir parçası olarak kabul edildi. Ancak şiddete varan ve 2004 barış anlaşmasını tehdit eden anlaşmazlıkların ardından, uluslararası bir tahkim süreci, Abyei’nin sınırını yeniden çizdi ve yeni sınır tüm taraflarca onaylandı. (Fides)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi