9 Mayıs 2024 Perşembe

İran’da Hristiyanlara Yönelik Baskı Artıyor

2022’de Mahsa Amini’nin gözaltında öldürülmesi üzerine protesto düzenleyenlere polislerin uyguladığı baskının yanı sıra, Hristiyanların inançları nedeniyle tutuklandığı ve hapis cezasına çarptırıldığı bir yıl geride kaldı.

Article 18 adlı zulüm gözlemcisinin ‘İran’da Hristiyanların haklarına yönelik ihlaller’ konulu 2023 Raporuna göre, inanlılar özgürce ibadet etme hakkından mahrum bırakıldı. 25 sayfalık rapor, inancı nedeniyle 1979’da şehit edilen ilk Hristiyan olan Anglikan rahip Arastoo Sayyah’ın öldürülmesinin 44. yıldönümünde yayınlandı. 

2022’de 134 Hristiyan, inancı nedeniyle tutuklandı. Araştırmalar, ülkede inanç özgürlüğünün yaşanmadığını gösteriyor. 2021’de ise en az 30 Hristiyan tutuklandı veya sürgüne zorlandı. Gözaltına alınan Hristiyanların sayısında da önemli bir artış oldu. 2021’de 34 Hristiyan gözaltına alınırken, 2022’de bu sayı 61’e yükseldi.

2022’nin sonunda en az 17 Hristiyan, ‘ulusal güvenliği tehdit’ ve ‘rejim aleyhinde propaganda’ suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İki Ermeni, evlerinde ibadet hizmeti düzenledikleri için 10 yıl hapis cezasına maruz kaldı. Ayrıca 2022’de 49 psikolojik baskı ve 98 istismar vakası kaydedildi. Sanıkların Hristiyan olmayan akrabaları da dâhil olmak üzere 468 kişi gözaltına alındı.

Raporda kiliselerin maruz kaldığı baskıya da yer verildi. Ülkede Farsça konuşan sadece dört kilisenin faaliyet göstermesine izin veriliyor. Ancak yetkililer, Covid-19 salgını sırasında kapatılan kiliselerin yeniden açılmasına henüz izin vermedi.

87 milyonluk nüfusun sadece 300 bin’ini Ermeni ve Süryani Hristiyanlar oluşturuyor. Ülkede Katolik Kilisesi, Ortodoks Kilisesi, Anglikan Kilisesi ve Presbiteryen Kilisesi resmi olarak tanınmaktadır. İsa Mesih’i kabul eden İranlıların sayısının ise 500 bin ila 800 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

Ceza Kanunu, Hristiyanlığı kabul edenlere ölüm cezası öngörmemekle birlikte, ciddi yaptırımlar uygulamaktadır. (Vatican News)

İskenderun’da Bayramlaşma Etkinliği

İsa Mesih’in ölümden dirilişinin kutlandığı Paskalya Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi salonunda protokol bayramlaşma...

Hristiyan Yardım Kurumundan, Çocukların Eğitimine Destek

Somali'de Halima ile çocukları Sahra, Ahmed ve Yasir inançları nedeniyle zulüm gören Hristiyanlardan bazıları. 2012 yılında İsa'yı...

Aşırılık Yanlıları Mısır’da Evleri Ateşe Verdi

Nisan sonunda Mısır’ın Minya kentinin Al-Fawakher köyünde Kıpti Ortodoks Hristiyanlara ait çok sayıda ev ve dükkân ateşe...

Radyo Kanalı Kuzey Kore’de Müjde’yi Duyurmaya Devam Ediyor

Dünyanın en baskıcı yönetimi altında, İsa Mesih'in Müjdesi radyo kanalı aracılığıyla duyuluyor. Özgür Kuzey Kore Radyosu (Free...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi