29 Nisan 2024 Pazartesi

Papa 12 Suriyeli’yi İtalya’ya Getirdi

Papa Françesko, dünyanın dikkatini göçmenlerin yaşadığı drama çekmek amacıyla, Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ve Yunan Ortodoks Kilisesi lideri 2. Ieronymos ile birlikte Midilli’yi ziyaret etti. Papa Françesko, göçmen kamplarında kalan 12 kişiden oluşan 3 Suriyeli aileyi Midilli’den İtalya’ya götürmek üzere yanına aldı.

Papa Françesko, ziyaretin ardından Roma’ya dönerken, toplamda Vatikan’dan yapılan açıklamaya göre, Papa’nın isteği ve Vatikan, İtalya ve Yunanistan’dan yetkililer arasında varılan anlaşma sayesinde, Midilli’deki mülteci kamplarında kalan bu 12 Suriyelinin İtalya’ya götürülmesi sağlandı.

Papa’nın Midilli ziyareti için kullandığı charter uçağıyla Roma’ya doğru yola çıkan 12 Suriyelinin 6’sının çocuklardan oluştuğu belirtildi.

Evleri bombalanan bu 3 aileden 2’sinin Şam’dan, diğerininse IŞİD tarafından işgal edilen Deir Ez-Zor’dan geldiği açıklandı. Ailelerin ilk aşamada Sant’Egidio cemaati tarafından ağırlanacağı ve masrafların Vatikan tarafından karşılanacağı bilgisi de verildi.

Vatikan, bu kişilerin, AB ile Türkiye arasında yapılan göçmen anlaşmasından önce Midilli’ye ulaşmış olduklarını da vurguladı.

Yaklaşık 2500 mülteciyi barındıran Moria mülteci kampını ziyaret etti. Üç lider Moria kampında, aralarında çocukların da yer aldığı yaklaşık 250 kişilik bir grup mülteciyle tek tek selamlaştı. Bu sırada bazı mülteciler gözyaşları içinde Papa’ya sorunlarını anlatırken, çocuklar da yaptıkları resimleri verdi. Papa, yardımcılarına bu resimleri kaybetmemelerini, Vatikan’daki çalışma masasına koymak istediğini söyledi.

Vatikan’dan Yunanistan’a giderken uçakta gazetecilerle sohbeti sırasında Midilli ziyaretini “üzücü bir ziyaret” olarak tanımlayan Papa Françesko, “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük insani felaketi görmeye gidiyoruz” dedi. Moria kampını ziyaretinin ardından yaptığı konuşmada da ziyaretinin amacını “Bu büyük insani krize dünyanın dikkatini çekmek ve çözüm istemek için geldik.” diye konuştu.

Patrik Bartholomeos da buradaki konuşmasında “Akdeniz bir mezarlık değil diyalog yeri olmalıdır. Mare nostrum (bizim denizimiz) bir barış denizi olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Üç lider, Avrupa’ya kaçmaya çalışırken hayatını kaybeden göçmenler anısına saygı duruşunda bulunarak denize çelenk bıraktı. (BBC /BA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi