19 Mart 2024 Salı

ABD’de Aşı Olmayı Reddedenler Artıyor

ABD’de dini nedenlerden dolayı aşı olmayı reddeden kişi sayısı her gün artmaya devam ediyor. 

Kızamık, su çiçeği ve diğer hastalıkların düzenli salgınlarına rağmen, birçok insan dini ve felsefi inançlarından dolayı aşı olmaya reddediyor. Amerika yerlilerin büyük bir kısmı ise aşıya karşı bu direnişin tehlikeli olduğunu ve yanlış bilgilere dayandırıldığını savunuyor.

Houston’daki Baylor Tıp okuluna bağılı Ulusal Tıp Fakültesinin Dekanı Doktor Peter Hotez, aşıların reddedilmesi üzerine başlayan ayaklanmalara karşı çıkan başlıca isimlerden biridir.

Doktor Peter Hotez, aşılara karşı başlatılan hareketlerin cehalet tabanlı olduğunu ve toplum için büyük bir tehlike oluşturduğunu savunuyor.

Hotez, meslektaşları ile birlikte PLOS Medicine dergisinde, bu tür ayaklanmaların tehlikelerinden ve durmadan büyüdüğünden bahseden bir makale yayınladı: “Gün geçtikçe çocuklarını aşılamayı reddeden ebeveyn sayısı artmaya devam ediyor – bunun temel nedeni ise felsefi ve dini inançlara dayanmaktadır. Bu gibi itirazlar ve baş kaldırılmalardan dolayı ülke genelinde ve özellikle Washington eyaletinde periyodik olarak kızamık salgınları ortaya çıkıyor.”

Hotez kendisi gibi düşünenler ile birlikte söz konusu durumu çözmeyi hedefliyor. Bu yüzden, Washington ve Oregon eyaletindeki yetkililerin öne sürdükleri okul çağındaki çocukların aşı olmayı reddetme haklarının ellerinden alınması yönündeki tasarıyı destekliyorlar.

Doktor Hotez: “Uzun zamandır ülke nüfusunu aşı konusunda bilgilendirecek bir sisteme ihtiyacımız var. Ayrıca Google ve Facebook gibi en büyük İnternet kaynaklarının aşılarla ilgili yanlış bilgiler yayınlayan web sitelerinin çalışmaları üzerinde kontrol sağlaması gerektiği fikrindeyim” dedi.

Doktor Peter Hotez aşılara karşı hareketleri analiz ettiği bir kitap yazarak tüm bunların temelinde yatan inanışları inceledi ve ülkenin bilimsel topluluğunun, aşıların yararları konusunda halkı yeterince bilgilendirmediklerini söyleyerek bu sorun karşısında kayıtsız kaldıkları için eleştirdi.

Günümüzde Amerika’nın bazı eyaletlerinde, aşı konusunda tıbbi olmayan muafiyetlere resmi bir yasaklama getirilmesi için yönetime çeşitli yasa tasarıları sunuldu. Washington yetkililerine sunulan 1638 numaralı tasarı gereğince kişisel ve felsefi nedenlere dayalı aşı olma muafiyeti tamamen yasaklanmalıdır. Söz konusu uygulamanın özellikle standart kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (KSK) aşıları için geçerli olması bekleniyor.

Senato’ya sunulan bir başka tasarı ise, tüm okul aşıları için kişisel ve felsefi mahkumiyetlerin yasaklanması yönünde oldu.

Oregon eyaletinde sunulan yasa tasarısı ise, dini nedenler dahil olmak üzere, aşılama konusunda tıbbi olmayan tüm muafiyetlerin yasaklanmasını öngörüyor.

Washington Senatörü Kevin Van De Wege: “Aşılar sadece çocukları korumakla kalmıyor, toplumun tüm üyelerini hastalıktan koruyor” diyor.

Buna rağmen bu önlemler güçlü bir dirençle karşılanmaktadır. Olympia kentinde, yüzlerce insan, aşılara karşı öne sürülen tasarıları protesto etti.

Mary Holland ,The Washington Post habercilerine verdiği röportajda, oğlunun aşı yüzünden ağır şekilde hastalandığını anlattı.

Mary Holland: “Şehri terk etmek ya da yer altına saklanmak ne gerekiyorsa yaparız ama zorunlu aşı uygulamasından her türlü kaçınacağız.” Dedi.

3 çocuk annesi Devony Audet de Mary Holland’in fikirlerine katılıyor ve eğer ki yasa tasarısı kabul edilirse zorunlu aşı uygulamasından kaçınmak için her şeyi yapabileceğini söylüyor: “Çocuklarımın sağılık durumu ne zamandan beri devleti ilgilendirmeye başladı. Yetkililer neye dayanarak çocuklarıma aşının gerekip gerekmediği konusunda karar veriyor? Bu tamamen benim kişisel kararımdır. Tanrı bana 3 çocuk verdi ve devlet okulları çocuklarımı aşı olmadıkları için reddetse de aşı olmalarına izin vermeyeceğim” dedi.(OD)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi