fbpx
17 Mayıs 2024 Cuma

Ahtamar Adası’ndaki Surp Haç Ermeni Kilisesi’nde 11. Ayin

Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Van Gölü’ndeki Ahtamar Adası’nda bulunan Surp Haç Kilisesi’nde Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin riyasetinde bu yıl 11. ayin gerçekleştirildi.

10 Eylül Pazar günü, Van Gölü üzerinde bulunan Ahtamar Adası’ndaki Surp Haç Ermeni Apostolik Kilisesi tarihi günlerinden birine tanıklık etti. 

Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izni ile yılda bir kez ibadete açılan tarihi kilisede bu yıl da geleneksel hac ibadeti gerçekleştirildi. Van Ahtamar Adasındaki Surp Haç Ermeni Kilisesi’nde Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. riyasetinde Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) gerçekleşti.

Patrik Sahak II’nin riyaset ettiği Surp Badarak’a yurt içi ve yurt dışından gelenlerle ilgi bir hayli çok oldu. 

08 Eylül Cuma günü İstanbul’dan yola çıkan Patrik Sahak II’ye yolculuğu sırasında, Patrikliğin Ayinlerden sorumlu müdürü Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan ve yardımcısı Peder Şirvan Mürzyan eşlik ettiler. 

09 Eylül Cumartesi günü ise, Patrikliğin yayınlardan sorumlu müdürü Rahip Hovagim Seropyan, Kıdemli Peder Kevork Çınaryan, Patriklik makamına bağlı Diyakoslar, astdiyakoslar, kıdemli okuyucular ve Patriklik Armaş korosu üyeleri Van’a ulaştılar. 

Patrik Sahak II, Cumartesi günü Van Valisi Ozan Balcı’ya nezaket ziyaretinde bulundu. Vali Balcı Patrik’i “Hoş geldiniz” diyerek karşıladı. Bu yıl da bir kez daha Ahtamar Surp Haç Kilisesi’nde Kutsal Sunu töreni gerçekleştirileceği için duyduğu mutluluğu dile getirdi ve Pazar günkü törende Patrik Hazretleri’ne kolaylıklar diledi. 

Patrik Kadasetli Sahak II de cevaben, bu hac yolculuğunda Vali Balcı’ya nezaket ziyaretinde bulunmayı Türkiye Ermenileri Patrikliği adına bir görev adlettiğini, bu sıcak karşılama ve güzel dilekler için teşekkür ettiğini dile getirdi. 

Daha sonra Vali Balcı ve Patrik Sahak II birbirlerine hediyeler sundular. 10 Eylül 2023 Pazar günü Ahtamar Adası Surp Haç Kilisesi, Surp Badarak törenine gelen ziyaretçilerin akınına uğradı. 

Kilisedeki ilk ayin, sabah saatlerinde bir vaftiz töreni oldu. Ermenistan’dan gelen bir yetişkin vaftiz edildi ve “Yeraz” (Rüya) ismi konuldu. 

Surp Badarak’ı Rahip Hovagim Seropyan sundu. Kıdemli Peder Kevork Çınaryan, Diyakos Vahram Lüleciyan, astdiyakoslar Ğazaros Sabuncu, Herman Veske, kıdemli okuyucu Şahin Can Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. Diyakos Vahram Lüleciyan günün İncil okuma parçasını okudu ve Kutsal Kase’yi getirdi. 

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan, Peder Şirvan Mürzyan, Gevaş Kaymakamı Bayram Yıldız, Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Abdurrahman Şahin, kilise içinde ve dışında kalabalık inanlıların hazır bulunduğu ayinde İlahileri, Patriklik Armaş Korosu üyeleri, Diyakos Edvin Galibyan yönetiminde seslendirdiler. 

Surp Badarak sırasında Toplu tövbeyi Peder Şirvan Mürzyan yaptırdı. Sonrasında Hağortutyun (Komünyon) dağıtımına geçildi. 

Surp Badarak’ın ardından Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Vaazların ardından Rab’de uyuyan Ahtamar Surp Haç Kilisesi’nin hayırseverleri, Ahtamar Katolikosları ve hizmet eden din adamları ve tüm Rab’de uyuyanlar için Hokehankisd (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. 

Daha sonra Kilise bahçesine çıkıldı ve burada Patrik Hazretleri’nin önderliğinde “Antasdan” duaları okundu. Sonrasında Patrik Sahak II’nin kutsaması ile törenler son buldu. 

Toplumsal Barış Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Yardımcısı Peder Şirvan Mürzyan ve Rahip Hovagim Seropyan, bir süre ziyaretçilerle sohbet etti. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından Seropyan, ayini yönetti. Maşalyan’ın başkanlık yaptığı ayini, birçok kişi izledi. Ayinde toplumsal barış mesajı verildi.

Ayine ayrıca, Kıdemli Peder Dırtat Uzunyan ve Ermeni Patriği’ne ait Armaş Kilise Korosu, Gevaş Kaymakamı Bayram Yıldız ve Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer katıldı.

Surp Haç Ermeni Kilisesi

Gevaş ilçesinde Van Gölü açıklarında bulunan Surp Haç Kilisesi, Ermeniler için büyük önem taşıyor. Vaspurakan Kralı 1’inci Gagik tarafından 915- 921 yılları arasında yaptırılan ve 2005’te restorasyonuna başlanılan kilise, 2007’de anıt müze olarak açıldı. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından tarihi kilisede ilk ayin 95 yıl aradan sonra 19 Eylül 2010’da yapıldı. Yılda bir gün ayin izni verilen kilisede, 2015 yılında ‘güvenlik’ gerekçesiyle ayinlere 3 yıl ara verilmişti. Covid-19 salgını döneminde sınırlı katılımın olduğu ayinlere, geçtiğimiz yıl katılım sınırlandırılması getirilmemişti. Ahtamar’da ayinin yılda bir gün yapılıyor olmasını Ermeniler ve Hıristiyan din insanları yetersiz buluyor. (SAT-7 TÜRK, Duvar)

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Selin Vurduğu Brezilya’da Kiliseler Kapılarını Açtı

Brezilya’nın güneyinde 148 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 537 bin kişinin yerinden edildiği felaketin ardından kiliseler kapılarını...

Brezilya’da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 148’e Yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların neden olduğu sellerde, can ve...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi