27 Nisan 2024 Cumartesi

Anadolu’daki Ermeni Kiliselerinde, “Miçing” Kutlandı ve “Karasun Manug” Törenleri Gerçekleşti

Her yıl geleneksel olarak yapılan ve “Hac Yolculuğu” adı verilen gezi kapsamında Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan önderliğinde yola çıkan, Peder Şahen Ohanyan ve Peder Natan Arabyan, İstanbul’dan başlayarak, Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, sonrasında İskenderun Karasun Manuk Kilisesi ve ardından Vakıflıköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nde, alınan Covid-19 tedbirleri kapsamında, Ayinlere katılarak, buradaki cemaatle bir araya geldiler.


Her yıl büyük bir toplulukla, önce Kayseri Surp Krikor Lusavoriç, sonra, İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nin, ‘İsim Günü’ ve “Karasun Manug” (Kırk Şehitleri Anma), ardından Vakıflıköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi’ndeki ayinlere katılan Ermeni Toplumu, iki yıldır devam eden Covid-19 salgını dolayısıyla, bu yıl da İman Gezisi yolculuğuna katılamadı.


İlk olarak Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi’nde 11 Mart Perşembe günü başlayan İman Gezisine, Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Avedis Tabaşyan Okuyucu Yusuf Tabaş’da eşlik ettiler. Peder Avedis eli ile gerçekleşen Surp Badarak’a (Kutsal Sunu Ayini) Kilisenin Vakıf yönetici Kurul Başkanı Zadik Toker ve yöneticilerin yanısıra az sayıda inanlı katıldı. Tören sonrası, İskenderun’a doğru yola çıkıldı.
İskenderun’da devam eden yolculuk, 12 Mart Cuma günü, İskenderun Karasun Manuk Kilisesi İsim Günü ve Kırk Şehitleri Anma ayini ile devam etti. Peder Natan Arabyan eli ile gerçekleşen Surp Badarak’ta (Kutsal Sunu Ayini), ilahileri Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan, Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Avedis Tabaşyan, Peder Şahen Ohanyan, okuyucular Yusuf Tabaş ve Davut Saraçoğlu seslendirdiler. 

Türkiye’nin son Ermeni köyü olan Vakıflıköy Surp Asdvadzadzin Kilisesindeki Surp Badarak, 13 Mart Cumartesi günü, Peder Şahen Uhanyan eli ile gerçekleşti. Rab’bin Sofrası’na Peder Avedis Tabaşyan, Kıdemli Okuyucu Misak Hergel, Okuyucu Yusuf Tabaş hizmet ettiler. İlahileri Kıdemli Peder Dırtat Uzunyan yönetiminde, Peder Natan Arabyan ve okuyucu Mihran Kısadur seslendirdiler. Kadasetli Patrik Sahak II ise ayine çevrimiçi katılarak vaaz verdi. Vaazında özetle: “Karasun Manug” un önemini dile getirdi. Vakıflıköy’ün konumu itibarı ile, Ermeni toplumu için ne kadar önem taşıdığını, köy halkının da bunun bilincinde olduğunu, şehirden köye, tersine göçün Vakıflı için ayrı bir değer taşıdığını, köy halkının en önemli işinin <sevgi biriktirmek> olduğunu dile getirdi. Patrik Sahak II ve kilisedeki inanlıların hep birlikte söylediği Rab’bin duasının ardından, Patrik Sahak II’nin takdisi ile ayin son buldu. Ardından köyün mezarlığına geçilerek, tüm Rab’de uyuyanlar ve özellikle de Vakıflıköy’e hizmet etmiş merhum din adamları için “Hokehankist” (Ayin-i Ruhani) duaları okundu.
14 Mart pazar günü, Pederler “Hac yolculuğu”nu bitirip İstanbul’a döndüler. 

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi